• info@temadisklinigi.com
  • +90 537 789 57 02

ŞEKER HASTALARI İMPLANT YAPTIRABİLİR Mİ?

  • 05 Ara 2023

Şeker hastalığı, insan vücudun ortaya çıkan patoloji sonucu insülin hormonunun salgılanmaması ya da eksik salgılanması durumudur. Bu durum, insülin hormonunun görevini yerine getirememesi nedeni ile kanda şeker artışına ve buna bağlı olarak vücudun genelinde çeşitli komplikasyonlarla sonuçlanmaktadır

Şeker hastalığı ile diş eti hastalıkları arasındaki ilişki nedir? 

İnsan ağzında, 400’den çok bakteri türü bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre; bu bakterilerin, ağız ile vücudun diğer bölgeleri arasında enfeksiyon yayıldığına dair bulgular saptanmıştır. Bu duruma bağlı olarak; diş eti rahatsızlıkları yaşanır. Diyabet hastalarında, diş eti rahatsızlıklarının görülme riskleri ise normal insanlardan daha yüksek olduğu için bu durum; diş kayıplarına sebebiyet vermektedir.

Tüm enfeksiyon çeşitlerinde olduğu gibi; diş eti rahatsızlıkları da, diyabetli hastalarda kan ve şeker seviyesinin kontrol edilmesini güçleştirir. Damarların gitgide kalınlaşmasına, besinlerin akış ve artıklarının uzaklaştırılmasının zayıflamasına neden olan şeker hastalığı sonucunda; diş etinde ve kemikte zayıflamalar görülmektedir

Şeker Hastalığı ve Ağız Sağlığının İlişkisi 

Şeker hastalığı günümüzde birçok kişide bulunan ve son derece tehlikeli bir durumdur. Bu durum vücudumuzda birçok alanda olumsuzluklar yaratarak kişiyi ciddi dertlerin içerisine sokmaktadır. Bu nedenle oldukça dikkatli olunmalıdır.

Şeker hastalığı bulunan hastalarda kanamaların geç durmakta ve yaralarda geç iyileşmeler olduğu için ağız ve diş sağlığı ile oldukça orantılı bir rahatsızlıktır.

Şeker hastaları ağızlarında yaşanacak herhangi bir sorunda bu sorunu en uç noktalarda tecrübe etmektedir. Bunlara örnek vermek gerekirse özellikle diş eti sağlığı oldukça sorun yaratan bir durumdur. Bunun da en temel sebebi diş eti sağlığı yerinde olmayan diyabet hastalarında diş eti sancıları daha yoğun ve sık görülür.

Ayrıca ağız içi iltihap oluşumu ve kemik erimesi nedeniyle ortaya çıkabilecek doku deformasyonu nedeniyle şeker hastalarının dişleri daha fazla dökülmekte ve bu evre onlar için daha ağrılı ve hızlı  bir şekilde geçmektedir.

Şeker hastalığı bulunan hastaların kesinlikle uzman doktorlardan yardım alması gerekmektedir. Şeker hastalığı bulunan kişilerde ağız sağlığı konusunda herhangi bir durum yaşanırsa müdahale için şeker düzeyi ölçülerek normal çıkması durumunda tedavi işlemine başlanır. Kan şekeri düzeyi normal olan hastalarda tedaviler oldukça olumludur.

Ancak tersi bir durumun gözlemlenmesi sonucunda kan şeker düzeyi ve diyabeti kontrol altına almak için diyet uygulanması gerekir. Kişi bu diyetlere uymalı ve tekrar şeker düzeyini iyileştirilmedir. Daha sonrasında ise tedavi yöntemleri uygulanabilir hale gelebilmektedir..

Ayrıca diyabet hastalarında enfeksiyon daha hızlı yayılır. Bu da oldukça önemli ve riskli bir konudur. Bu nedenle ağız sağlığı alanında erken teşhis ve tedavi son derece önemlidir. Çünkü aksi halde burada oluşabilecek enfeksiyon sadece ağız sağlığını değil tüm vücudu etkileyebilir bir hale gelebilir.

Diş eti hastalıkları şeker hastalığını daha kötü bir hale getiriyor!

Şeker hastalığının, diş eti rahatsızlıklarına zemin hazırladığı ve yatkınlığın artmasına neden olduğu saptanmıştır. Hatta son araştırmalar; diş eti rahatsızlıklarının, şeker hastalığı seviyesini olumsuz yönde etkilediği ve daha kötü bir hale dönüştürdüğü yöndedir.

Şeker hastası olan ve diş eti rahatsızlıkları bulunan pek çok hasta, kandaki şeker oranını dengelemek ve kontrol altında tutmak için mücadele ediyor. Bu süreçte; insüline olan ihtiyaçları artıyor ve dolayısıyla ağız içerisindeki enfeksiyon da kolay bir şekilde yayılabiliyor. Hatta; bu enfeksiyonun kana bile geçmesi mümkün olabiliyor.

Diyabet hastalarının dilinde, mantar ve pamukçuk gibi hastalıklar görülmektedir. Bu hastalıklar kendini beyaz lekelenmelerle belli ederler. Nedeni ise tükürük salgısının salgıladığı yüksek glikozdur. Kontrol altına alınamamış ya da henüz saptanamamış şeker hastalığının bir başka bulgusu da ağız kuruluğudur ve bu ağız kuruluğu kötü kokulara neden olur.

Uzmanlar; diş eti rahatsızlıklarının tedavi edilerek, kan şekeri düzeyinde görülen iniş ve çıkışların azaltılabilmenin mümkün olduğunu söylemektedirler. Böylelikle; şekere bağlı görme kaybı önüne geçilmesi ve damarların hasara uğrama riskinin de azaltılması sağlanıyor.

Şeker hastası olan kişiler implant tedavisi yaptırabilir mi?

Diyabet hastalarının en çok sorun yaşadıkları konulardan biri de ağız ve diş sağlığıdır. Bu kişiler şekerlerini kontrol altında tuttukları sürece diş implantı yaptırabilirler. Diyabet Hastalıklarında, hastaların kan şekeri düzeyi kontrol altında olmalıdır. Bazı hastalarımızın şeker probleminin olduğunu fakat ilaç bile kullanmadığını beyan etmeleri ile sık sık karşılaşılmaktadır. Fakat hastalardan istene testler ile implant yapılmasına ve yapılamamasına karar vermekteyiz. Hemoglobin A1c düzeyi 7'nin altında olan hastalara implant yapılabilir. İmplant yapıldıktan sonra hastaların düzenli kontrolü çok önemlidir.

Şeker Hastalığı İmplant Tedavisine Engel Olur mu ?

İmplant tedavisinde, eksik dişlerin yerine yapay bir diş kökü hazırlanarak üzerine protez diş yerleştirilmektedir. İmplant tedavisinin riskli grubu olarak bilinen şeker hastaları, uzman hekimler tarafından detaylı muayene ve testlere tabi tutulmaktadır.

Dişler, sahip oldukları kökler sayesinde çene kemiğinin erimesini engelleyen mekanizmalardır. Diş kökünün ilettiği çiğneme fonksiyonları, çene kemiğini canlı tutmaktadır. Hasta diş kaybına uğradığı durumlarda çene kemiği çiğneme fonksiyonlarını yerine getirememektedir. Bu durum çene kemiğindeki erimeyi daha da hızlandırmaktadır.

Kemik erimesi ile birlikte diş kayıpları yaygın olarak görülen şeker hastalarında implant tedavisi en büyük kurtarıcıdır. İmplant tedavisi ile kemik erime yatkınlığı fazla olan diyabetik vakalar uzman hekim kontrolü ile çözüme kavuşturulmaktadır. İmplant tedavisinde doğal diş kökünü taklit ederek hazırlanan yapay diş kökü, çiğneme fonksiyonlarını kemiğe iletmektedir. Bu sayede şeker hastaları hem sağlıklı dişlere kavuşabilmekte hem de kemik erimesinin önüne geçebilmektedir.

Hasta yaşam tarzını diyabete göre organize etmişse ve kan şekeri düzeyi kontrol altında ise hastaya implant tedavisi uygulamak mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta hastanın kemik sağlığıdır. Kemik sağlığının, implant uygulamasına yanıt verebilecek sağlık düzeyinde olması önemlidir.

Şeker seviyesi sınırın üstünde olan hastalar için iç hastalıkları uzmanlarından destek istenmektedir. İç hastalıkları uzmanının şeker seviyesini normale indirmesi beklenmektedir. Doğru beslenme, doğru egzersizler ve tıbbı öneriler ile birlikte şeker seviyesi kontrol altına alınabilmektedir. Diyabeti kontrol altında alınan hastalarda implant tedavisine başlanabilmektedir. Tedavi süresince hastanın kan şekeri takibi devam etmektedir.

Uzman hekimler, şeker hastalarının ekstra risk barındırmasından dolayı müdahale sırasında aşırı travmalardan uzak durarak hastanın ağız sağlığını korumaktadır. Tedavi boyunca hastanın sağlık durumuna göre hastaya destek vitaminler de verilebilmektedir.

Konya 'da Şeker Hastalarına Akıllı İmplant Uygulaması

Smart Hidrofilik İmplant olarak da bilinen akıllı implantlar şeker hastalarına implant yapabilmek için oldukça önemlidir. Bu implantlar sayesinde hastaların iyileşme süreleri oldukça hızlanmaktadır.

Şeker hastalarında bulunan doku iyileşmeme sorununa çözüm olarak üretilen bu son teknoloji akıllı implantlar üzerlerindeki çıkıntılar ile kemiğe daha iyi tutunur ve bu noktalardan kemik dokusunun iyileşme sürecini iyileştirmeyi sağlarlar.

Aynı zamanda bu akıllı implant uygulamasında kullanılan implantlar sayesinde iyileşme süreci minimuma indirilir ve bu sayede de hastaların ağız içinde ciddi problem yaşama ihtimali en aza indirilir.