• info@temadisklinigi.com
  • +90 537 789 57 02

SİNÜS LİFTİNG OPERASYONU NEDİR?

  • 26 Nis 2024

Sinüs Lifting Operasyonu Nedir?

Kafatasında kafa ağırlığımızı azaltmak ve sesleri düzgün çıkartmak gibi fonksiyonları olan hava boşluklarına sinüs denmektedir. Sinüslerin bir kısmı dişlerimize komşu bölgelerde yer almaktadır. Genellikle üst çene (maksilla) arka bölge dişleri kaybedildiğinde ve yerlerine gerekli protezler vaktinde yapılmadığında sinüs duvarı ile kret tepesi(çene kemiği en üst noktası) arası mesafe kısalır ve bu bölgeye implant yapılacak yeterli kemik olmaz. Azalan kemik miktarını arttırmak amacıyla sinüs tabanının cerrahi olarak yükseltilmesi işlemine sinüs lifting adı verilir.

Kaç Çeşit Sinüs Lifting (Sinüs Kaldırma) Yapılır?

Kapalı ve açık sinüs lifting olmak üzere 2 çeşit sinüs lifting yöntemi vardır. 

Açık sinüs lifting tekniğikemik yüksekliğinin 3-4 mm ve altında olduğu durumlarda tercih edilen ve daha fazla kemik oluşumunu amaçlayan tekniktir. 

Kapalı sinüs lifting tekniği5 mm ve daha fazla kemik yüksekliğinin bulunduğu durumlarda uygulanan ve aynı zamanda implantın yerleştirilmesine olanak tanıyan tekniktir.

Lateral (Açık ) Sinüs Lifting

Açık sinüs lifting(sinüs yükseltme, kaldırma) işlemi sıklıkla lokal aneztezi altında diş hekimi koltuğunda gerçekleştirilen bir işlemdir. Kaldırılmak istenen sinüs bölgesine, ağız içinden o bölgedeki dişeti üzerinden açılan küçük bir pencere vasıtasıyla ulaşılır. Sinüsün içini kaplayan sinüs membranı istenen seviyeye yükseltildikten sonra oluşturulan boşluğa kemik tozu ve greftleme yapılıp dikişlerle bölge kapatılır. 

Sinüs lifting işlemi lokal anestezi ile yaklaşık 45 dakika süren ağrısız acısız bir işlemdir.Yeterli kemik hacmi bulunan vakalarda aynı seansta implantta uygulanabilmekte ve bu işlem süreyi 10-15 dakika uzatmaktadır.

İnternal (Kapalı) Sinüs Lifting

Kapalı sinüs lifting tekniği çene kemiğindeki kemik yüksekliğinin 4-5 mm veya daha az olduğu durumlarda uygulanır. Lokal anestezi altında osteotom denen özel aletlerle sinüs tabanı kırılarak sinüs yükseltilir ve bu boşluğa kemik tozu konur. Günümüzde artık osteotom yerine magnetic malet adı verilen bir cihaz kullanılarak bu teknik daha güvenli bir şekilde uygulanabilmektedir. Hatta bu yeni cihaz olan magnetic malet sayesinde 2-3 mm kemik kalınlıklarında dahi kapalı teknik uygulanabilir hale gelmiştir.Genellikle bu ameliyatla aynı anda implantlar da yerleştirilir.Aynı anda implantların yerleştirilmesine olanak sağlayan kapalı sinüs lifting operasyonu ile tedavi süreci 6 ay kısaltılabilir.

Sinüs Lifting Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyiz

Sinüs lifting işlemi sonrası yara yerini korumak adına ilk 24 saat diğer tarafla yemek yenmelidir.

İşlemi takiben 2 saat süre ile bir şey yiyip içmemeli, sonrasında ise ılık ve yumuşak şeyler yenmelidir.

Sinüs kaldırma işleminden sonra basınçla burun temizliği yapmaktan kaçınılmalı ve ağız açık hapşırılmalıdır.

En az 12-24 saat süre ile sigara içilmemelidir.

48 saat içine sızıntı şeklinde kanama olması, ağzınızda kan kokusu ya da kan tadı hissedilmesi doğal olmakla birlikte şüphelenilen her durumda doktorunuza başvurunuz.

Cerrahi işlemden sonra şişlik olması normaldir. İlk 24 saat içinde buz torbası aracılığı ile dışarıdan operasyon bölgesine soğuk kompres uygulanmalıdır.

Doktorunuz tarafından size önerilen ilaçlar zamanında, aksatmadan ve anlatılan şekliyle kullanılmalıdır.

Dikişler operasyon gününü takiben 7. gününde aldırılmalıdır.

Kan sulandırıcı herhangi bir ilaç aspirin dahil kullanılmamalıdır.

Sinüs lifting işleminden sonra beklenmeyen bir kanama, şişlik ve ağrı olması halinde doktorunuza başvurunuz.