• info@temadisklinigi.com
  • +90 537 789 57 02

Diş Eti Tedavisi

Diş eti hastalığı, diş etlerinin bakterilerle enfekte olması sonucu meydana gelir. Enfeksiyon, diş eti dokusunun iltihaplanmasına ve tahriş olmasına neden olur. Çoğu yetişkin, hayatının bir noktasında diş eti hastalığı yaşar. Diş eti hastalığı erken evrelerde ameliyatsız olarak tedavi edilebilir. Ancak hastalık ilerlemişse ve ciddi problemlere yol açmışsa, tedavi için cerrahi yöntemlere ihtiyaç duyulabilir. Diş eti hastalığını erken fark etmek ve tedavi etmek önem taşır. Bu nedenle diş eti hastalığı belirtilerini bilmek gerekir.

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir

Diş eti hastalığı birkaç aşamada ortaya çıkar. Erken evre diş eti hastalığı, basitçe diş eti iltihabı (gingivitis) olarak bilinir. Diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde, dişleri çene kemiğine sabitleyen bağ dokuları olan periodontal bağlar iltihaplanır. Bu derecedeki diş eti iltihaplanmasına ise "periodontitis" adı verilir. Periodontitis, ciddi bir diş eti problemidir ve vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekir.  Diş eti hastalığının belirtilerinin erken evrede fark edilmesi zor olabilir.

Diş Eti Hastalığı Belirtileri Nelerdir

Erken evre diş eti hastalığının belirtileri arasında diş etlerinde şişlik, kızarıklık ve hassasiyet bulunur. Dişleri fırçaladıktan ya da diş ipi kullandıktan sonra diş etlerinde kanama olabilir. Diş eti hastalığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir: 

Kırmızı ve şişmiş diş etleri: Bu, diş etlerinde bir problem olduğunun ilk işaretidir. Diş eti hastalıkları, tipik olarak diş eti çizgisi boyunca iltihaplanma ile başlar. Sağlıklı diş etleri açık pembe görünür. Eğer diş etinde anormal bir kızarıklık fark edilirse, doktora başvurmak gereklidir.   

Ağız kokusu: Ağızda, normal şartlarda, çok sayıda bakteri bulunur. Bakteriler, diş yüzeyinde biriken plaklar ile beslenir. Plaklar temizlenmediğinde ağızdaki bakterilerin sayısı da artar. Bakteriler, diş etlerini ve dişleri tahriş edebilecek ve ağızda kötü bir kokuya sebep olabilecek toksinler salgılar. Ağız kokusu, diş eti hastalığının bir belirtisi olabilir. 

Küçülen diş etleri: Dişler eskisinden daha uzun görünüyorsa, diş eti çekilmesi başlamış olabilir. 

Hassas dişler: Soğuk ve sıcağa karşı dişlerdeki aşırı hassasiyet, diş eti hastalığı belirtileri arasında yer alır. Bu belirti, genellikle diş eti çekilmesiyle birlikte ortaya çıkar.

Diş Eti Nasıl Tedavi Edilir

Diş etleri hem görünüm hem de ağız sağlığı açısından önemlidir. Farklı sebeplerden dolayı diş etlerinde problemler yaşanabilir. Yetersiz ağız bakımı, beslenme alışkanlığı, travma veya iltihaplanma diş eti rahatsızlıklarının başlıca sebepleridir. Diş etlerinde sorun yaşayan hastalarımızı öncelikle detaylı olarak kontrolden geçiriyoruz. Bu süreçte gerekli testleri ve kontrolleri yapıp diş eti probleminin asıl kaynağını tespit ediyoruz. Çünkü diş etlerinde yaşanan rahatsızlıklar sonuçtur. Yaşanan rahatsızlığın tekrar etmemesi için de rahatsızlığın asıl sebebinin tespit edilip iyileştirilmesi gerekir.

Biz de tedavi sürecinin başlangıcında öncelikle diş eti hastalıklarının temel sebebini buluyoruz. Ardından rahatsızlığın sebebine göre bir tedavi planı oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz bu tedavi planı ve içeriği hastamıza özel olup tüm süreçleri izliyoruz. Hastamızın yaşadığı diş eti probleminin tamamen giderilmesi halinde tedaviyi sonlandırıyoruz. Fakat tedavi sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

Tedaviden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş etlerinde meydana gelen problemlerin giderilmesi amacıyla uygulanan tedaviler, oldukça hassas tedavilerdir. Diş etleri yapısı gereği yumuşak ve hassas bir bölgedir. Uygulanan tedavinin de özenle ve dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Tedaviden sonra dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Diş etinde bulunan rahatsızlıkların giderilmesi amacıyla uygulanan tedaviden sonra dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

  • Tedaviden sonraki birkaç gün sıcak veya soğuk yiyecek ve içecekler tüketilmemeli
  • Ağzı hijyenine dikkat edilmeli, günlük olarak ağız bakımı yapılmalıdır
  • Yumuşak uçlu diş fırçaları tercih edilmeli
  • Sert ve kabuklu yiyecekler tüketilmemeli
  • Alkol, sigara gibi alışkanlıklardan uzak durulmalı
  • Diş etlerine zarar verecek hareketler ve alışkanlıklardan uzak durulmalı