Dolgu materyali olarak metal dolgular (amalgam) yerine kompozit rezin adı verilen estetik beyaz dolguların veya porselen materyalinden hazırlanan seramik dolguların kullanımı ile estetik bir görünüm sağlanabilmektedir.
Çürüğün küçük olduğu durumlarda kompozit dolgularla restorasyon yapılırken, dişteki madde kaybının fazla olduğu, büyük çürüklü dişlerde inley ve onley adı verilen seramik dolgularla hem dayanıklı hem de estetik sonuçlar alınabilmektedir.
Sağlıklı ve estetik bir gülümseme hedeflenir. Estetik diş hekimliğinde sıkça başvurulan yöntemlerden biridir. Bonding uygulamasında dişe herhangi bir aşındırma işlemi uygulanmaz. Doğal dişin rengine uygun kompozit dolgu, sertleştirilir ve dişe yapıştırılır. Bu işlem sayesinde dişlerdeki kusurlu görünüm giderilebilmekte, kişi yepyeni ve estetik bir gülüşe kavuşabilmektedir.
Dişlerin ön yüzlerine yapıştırılan yaprak şeklindeki porselenlerdir. Dişin tamamının kaplanmasına gerek olmayan durumlarda tercih edilir. Lamine kaplama ile dişlerdeki basit çapraşıklıklar ve diş yüzeyindeki lekelenmeler giderilebilir. Başarılı bir sonuç alınabilmesi için mutlaka deneyimli hekimler tarafından uygulanması gerekir.
Metal içermeyen ve ışık geçirgenliği bakımından doğal dişe en yakın olan cam porselen kaplama sistemidir. Tamamen şeffaf olduğu için doğal diş görüntüsünü neredeyse birebir yansıtır. Diş etine kolaylıkla adapte olabilmesi, anti alerjik oluşu ve çiğneme etkinliğine karşı dayanıklılık göstermesi sayesinde sıklıkla tercih edilen gülüş tasarımı uygulamalarından biri olmuştur.
İnsan doğası gereği sosyal bir varlıktır ve konuşma esnasında karşısındakine iyi görünmek ister.
Bu sadece güzel bir konuşma metni ile değil, kişilerin nasıl göründüğü ile de ilgilidir.Bunun için bembeyaz ve temiz dişler büyük rol oynar.
Estetik diş hekimliği de buna katkı sağlamaktadır.
Bleaching, beyazlatma sağlayan WHO (Dünya Sağlık Örgütü) onaylı bir takım jellerin diş minesine uygulanması ile doğal diş renginden daha açık ve daha beyaz bir renk elde edilmesi işlemidir.
Bleaching, diş temizliği ile karıştırılabilmektedir.Diş temizliği sadece diş yüzeyindeki çay, kahve, sigara gibi boyayıcı maddelerin neden olduğu lekeleri uzaklaştırırken; beyazlatmada doğal diş rengi açılmakta, dişler mevcut renginden daha beyaz bir renge kavuşmaktadır.
Diş beyazlatma dişin yapısına sarı renk veren pigmentlerin ortamdan uzaklaştırılarak dişin daha beyaz görünmesini sağlamaktır.
Son yılların en önemli teknolojik gelişmelerinin başında da 3 boyutlu dijital diş hekimliği sistemleri gelmektedir.
CAD/CAM (Bilgisayar Destekli Tasarım/ Bilgisayar Destekli Üretim) olarak adlandırılan bu sistemler; ağız içinin ölçüsünün dijital bir kamera vasıtasıyla optik olarak gerçek zamanlı alınarak üç boyutlu bir model elde edilmesi; bilgisayar ortamında eksik diş ve dokuların bu model üzerinde yeniden tasarlanması ve tasarlanan estetik dişlerin veya inley adı verilen estetik dolguların dakikalar içinde üç boyutlu olarak üretilmesi aşamalarını içermektedir.