Sedasyon tedavisi, dental işlemler ile alakalı kaygı veya rahatsızlığı azaltarak diş tedavisinin daha konforlu yapılabilmesini sağlayan bir diş tedavisi yöntemidir.
Sedasyon tedavisi öncesinde bazen ağız yoluyla alınan ilaçlar ile bazen de enjeksiyon yoluyla verilen anestezik ilaçlar ile hastanın yarı uyku haline geçmesi sağlanır.
Sedasyonun Avantajları Nelerdir?
- Hasta korku ve endişe hissetmez.
- Hastalar sedatif ilaçların etkisiyle yapılan işlemleri, ağrıyı, hoşlanmadığı sesleri, tedavi sonrası hatırlamaz.
- Tedavi sırasında istenmeyen hasta refleksleri önlendiği için daha kısa süreli ve güvenli tedavi imkanı sağlar
Sedasyon Çeşitleri Nelerdir?
Bilinçli Sedasyon: Hastalar sözel komutlara yanıt verdikleri, solunumlarının etkilenmediği ve tam anlamıyla bilinç kaybı yaşamadıkları sedasyon çeşididir.
Orta Sedasyon: Hastaların hafif dokunmalara ya da dokunma olmaksızın yüksek sesli komutlara yanıt verebildikleri sedasyon çeşididir.
Derin Sedasyon: Herhangi bir uyarana tepki verilmeyen derin uyku halinde olunan sedasyon çeşididir.
Çocuk Hastalarda Sedasyon Nasıl Uygulanır?
Çocuklar için sedasyon uygulamasının nasıl yapıldığı, yetişkinler için yapılan uygulamadan farklı değildir. Damar yolu açılarak ilaç gönderilir ve bu sayede saniyeler içerisinde çocukların uyku haline geçmesi sağlanır. Hemen ardından diş tedavisine başlanır ve tedavinin tamamlanması ile birlikte vücuda gönderilen ilaç kesilir. Ardından çocukların uyanması sağlanır ve çok kısa bir dinlenme süreci sonrasında çocuklar evlerine dönebilirler.
Bu arada uyutularak diş tedavisi gerçekleştirilirken hastaya solunum cihazı takılmaz. Zira bu nedenle diş tedavisinin kolaylıkla gerçekleştirilmesi ve tamamlanması mümkün olur. Tedavi başlamadan önce diş hekiminize danışabilir ve çocuklar için uygulanacak bu anestezi hakkında sorularınızı yöneltebilirsiniz.