• info@temadisklinigi.com
  • +90 537 789 57 02

AFT NEDİR?AĞIZ YARASI (AFT) NASIL İYİLEŞİR?

  • 17 Oca 2024

Aft Nedir?

Halk arasında ağız yarası olarak da bilinen aft; yuvarlak, sarı ve beyaz, kenarları kırmızı renkte ağızda çıkan ülserlere verilen isimdir. Ağız içinde çeşitli kısımlarda bir ya da birden fazla sayıda ortaya çıkabilecek aft, erkeklere kıyasla kadınlarda daha çok görülür. Hormonal değişiklikler, stres, vitamin ve mineral eksikliği ve bazı rahatsızlıkların afta neden olduğu bilinse de diş ve ağız sağlığına dikkat etmemek, sert ve tahriş edici yiyecekler ile asitli içecekler tüketmek de aft oluşumunu tetikleyebilir. Yaklaşık 10 gün içerisinde kendiliğinden geçebilen aftların iyileşmesini hızlandırmak ve ağrıyı azaltmak için evde uygulanabilecek birtakım basit yöntemler mevcuttur. Ancak, uzun süre geçmeyen ve ağrısı şiddetlenen aftlar için doktora başvurmak gerekir.

Aft Neden Çıkar?

  • Bağışıklığın ve vücut direncinin düşük olması
  • Duygusal stres ve psikolojik problemler
  • B12 vitamini, çinko, folik asit veya demir eksikliği
  • Sigara ve alkol kullanımı 
  • Gıda hassasiyetleri ve alerjik tepki
  • Hormon bozukluğu ve hormonlarda değişiklik
  • Behçet hastalığı ve ağızda iltihaba yol açan hastalıklar
  • Stres, depresyon ve kaygı gibi psikolojik rahatsızlıklarda
  • Asidik meyve ve baharatların aşırı tüketilmesi
  • Yan etkilere neden olan birtakım ilaçların kullanımı
  • Yanak ısırma alışkanlığı

Aft Belirtileri Nelerdir?

Ağızda oluşan aftların belirtileri arasında küçük oyuk şeklinde bir yapıya rastlayabiliriz. Bu yaralar başlangıçta küçük tanecikli şekillerde de oluşabilirler. Belirtisi ve tetikleyici nedenler arasında yeterli ağız bakımı yapılamamasını göstermek oldukça doğrudur. Bu yaralara oldukça özenle bakılmalıdır. Bakılmadığı takdirde ilerlemesi kaçınılmaz olabilir.

Aft Nasıl Tedavi Edilir?

Aftlar hiçbir tedavi yapılmasa dahi 7-10 gün içerisinde iyileşirler.Aft kesin olarak çıkmasını engelleme şansı yoktur.Laser uygulamak veya cerrahi bir yöntem ile aftı tedavi etmek mümkün değildir. En doğru tedavi yöntemi kortikosteroid içeren ağız içi kremlerin uygulanmasıdır.Bu kremler yaraların daha kısa süre de iyileşmesini sağlar.Ayrıca bir tetrasilklin türevi antibiyotik tabletini ,bir su bardağı su ile karıştırıp ağzı çalkalamak,iyileşme sürecini hızlandırcaktır.Çok fazla ağrı varsa aft yüzeyine uygulanabilecek ağrı kesici kremler de kullanılabilir.Ancak bu kremlerin tedavi edici bir özelliği yoktur.ağızda çıkan her yaranın aft olduğu
düşünülmemelidir.Aft olduğu düşünülen yaralar 10 günden daha uzun sürede iyileşmiyorsa, çok sık tekrarlıyorsa veya sayıları her defasında bir taneden fazla ise hekime başvurulması gerekmektedir.Çünkü hastaların basit aft sanabileceği bazı oluşumlar ,sistemik bazı hastalıkların habercisi olabilir.Örneğin Behçet hastalığı,sifiliz veya lösemi gibi hastalıklarda ağız içerisinde yaralar oluşabilir.Oluşumları hekİmlerin değerlendirmesi gerekmektedir.

Aft için Doğal Çözümler?Ağız Yarası için Evde Uygulanabilecek Doğal Çözümler Nelerdir?

1-Tuzlu Su ile Çalkalamak

Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzunu eritin ve tükürmeden önce çözeltiyi 15 ila 30 saniye boyunca ağzınızın içinde döndürün. Gerekirse birkaç saatte bir tuzlu su ile çalkalamaya devam edebilirsiniz.

2-Karanfil Yağı

Aftlar ağrılı olabilir ve karanfil yağının ağız ağrısına rahatlama sağladığı bilinmektedir.

3-Çinko Takviyeleri

 Demir, folik asit, B12 vitamini veya çinko eksikliği de aftlara neden olabilir. Çinko takviyesi almak, aftlarınızın sıklığını azaltabilir.

4-Aloe Vera

Aloe vera, aftların neden olduğu ağrıyı azaltabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Bitkiden gelen jeli doğrudan aftın üzerine uygulayın ya da aloe vera suyu için.

5-Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı antimikrobiyaldir ve ağızdaki zararlı bakteri türlerinin bir kısmına karşı savaşır.

6-Elma Sirkesi

Elma sirkesi çeşitli rahatsızlıklar için popüler bir ev ilacıdır. Bakterileri yok etme kabiliyeti, aftınızın giderilmesine yardımcı olabilir. Ancak sirke, aftınızla temas ettiğinde yakabilir.

Dt.Emine Keskinsoy Çizmecioğlu