• info@temadisklinigi.com
  • +90 537 789 57 02

AĞIZ KOKUSU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

  • 05 Şub 2024

AĞIZ KOKUSU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ağız kokusu olarak da adlandırılan halitozis, sosyal yaşantınıza engel teşkil edebilecek can sıkıcı bir durumdur.Ağızda koku olmasının sebebi genellikle kişinin ağız hijyenini tam olarak sağlayamamasından kaynaklanır ama solunum yolu hastalıklarından tutun da bilinçsizce yapılan diyetlere hatta antidepresan kullanımına kadar birçok etken ağız kokusuna yol açabilir.Ağız kokusunun giderilmesi ve oluşmasının önlenmesi için , hangi sebeplerle oluştuğunun tesbit edilmesi gerekiUzun dönem geçmeyen ağız kokusunun nedenlerinin mutlaka araştırılması gereklidir. Genellikle sabahları rahatsız edici bir koku olması fizyolojik olarak normal kabul edilmektedir.Akşam yenilen veya içilen gıdaların diş aralarına girmesi ve dilde birikmesi sonucu ağız kokusu olabilir. Bu koku kalıcı değildir ve ağız bakımı yapıldıktan sonra geçecektir.Bazı kişilerde ise herhangi bir ağız kokusu olmamasına rağmen, ağzının koktuğunu düşünmektedir. Bu durumdan rahatsızlık duyan kişi bir diş hekimine gözükebilir. Yine ağız içinde meydana gelen diş ve diş eti hastalıklarına bağlı olarak da ağız kokusu gelişebilir.Bazen ağız dışından kaynaklanan sebepler nedeniyle ağız kokusu olabilir. Mide, burun eti ve üst solunum yollarına bağlı hastalıklardan kaynaklanabilir.. Bu durumlarda öncelikle altta yatan sebebin araştırılıp tedavi edilmesi gerekmektedir.

 Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?

Bazı yiyecek ve içecek çeşitleri
 Yemek yedikten sonra ağzınızda kalan yiyecek artıkları, bakteri oluşumu nedeniyle kötü kokuya neden olabilir. Sarımsak, soğan ve bazı baharatlar gibi keskin kokulu yiyecekler, sindirildikçe ve vücudunuzda dolaştıkça nefesinizi etkilemektedir.Sigara ve puro içmek ve ayr diğer tütün ürünlerini kullanmak ağızda belirgin ve rahatsız edici bir koku bırakır.
Ağız hijyeni eksikliği ve diş eti hastalığı:
 Ağız bakımı yeterli yapılmadığında, yiyecek parçacıklarının ağzınızda kalmasına izin vermiş oluruz.. Bu yiyecek kalıntılarının bakteriyel yıkımı, kokuya neden olabilir. Bununla birlikte, bakteri gelişimi diş eti hastalığı riskinizi artırır.
 -Ağız kuruluğu:
 Tükürük, yiyecek parçacıklarını temizleyerek ağız ortamının temizlenmesine yardımcı olur.Yeterli tükürük üretimi yoksa, kötü kokuya yol açabilecek yiyecek parçacıkları ağızda kalır.Ağız kuruluğu da dahil olmak üzere bazı ilaçların yan etkileri ağız kokusuna neden olabilir.
- Sağlık sorunları:
Solunum yolu enfeksiyonları , akciğerlerin veya boğazın iltihaplanması, özellikle de ağız ve burun bölgesinde mukus akıntısının olduğu durumlarda ağız kokusu olabilir.
 Diyabet, bazı karaciğer hastalıkları ve böbrek hastalığı da ağız kokusuna neden olabilir.
 
 Ağız kokusunu önlemek için yapılması gerekenler
 

Diş kaynaklı olabilecek sorunlar giderildikten sonra hastanın iyi bir ağız hijyeni kazanması gerekiyor.

 

Yemeklerden sonra dişleri günde en az iki kez florür içeren bir diş macunu kullanarak fırçalanmalıdır.

 

Günde en az bir kez diş ipi kullanılmalıdır. Doğru diş ipi kullanmak, yemek parçacıklarını ve plakları dişlerinizden uzaklaştırır ve kötü nefesi kontrol etmeye yardımcı olur.

 

Dil de dişler gibi bakterileri barındırır, bu yüzden dikkatlice fırçalamak kokuları azaltabilir.

 

Takma diş takıyorsanız, en az günde bir kez veya diş hekiminizin belirttiği sıklıkta ve şekilde temizliğini yapmalısınız.

 

Her üç ila dört ayda bir diş fırçanızı değiştirmeyi unutmayın.

 

Bol ve sık su tüketilmesine dikkat etmek gerekir.

 

Aç kalmamak ağız kokusunu engellemede etkili olabilir.

 

Probiyotikten zengin gıdalar alınmasına önem vermek gerekir.

 

Ceviz, fıstık gibi çerezler, tarçın, bitkisel çaylar, nane, maydanoz, elma, salatalık gibi gıdalar ağız kokusunu önlemede yardımcı olabilir.

 

6 ayda bir düzenli dişhekimine giderek diş temizliği ve dişlerinizin kontrolünü yaptırın.


Uzm.Dt.Mustafa Çizmecioğlu