• info@temadisklinigi.com
  • +90 537 789 57 02

APSELİ (İLTİHAPLI) DİŞ ÇEKİLİR Mİ

  • 02 Eki 2023

İltihaplı diş sebebiyle kişinin yüzünde şişme, vücut ateşi, halsizlik gibi durumlar söz konusuysa, diş çekimi öncesinde antibiyotik kullanılarak iltihabın akut halinin baskılanması gerekir. Eğer iltihap, diş köklerine zarar vermemiş ve çok büyük bir boyuta ulaşmamışsa kanal tedavisi yardımıyla tedavi edilebilir. Ancak, iltihabın boyutu büyükse ve diş köklerine zarar vermişse dişin çekilmesi gerekebilir. Nasıl bir prosedür takip edileceği, radyolojik görüntüleme sonrasında yapılacak değerlendirmeyle diş hekimi tarafından belirlenir.

İltihaplı diş vakası değerlendirildikten ve ilgili özelinde en uygun tedavi planı belirlendikten sonra, tedavinin tamamlanmasını takiben antibiyotik kullanılıp kullanılmayacağı da yine diş hekimi tarafından belirlenir. İltihaplı dişin akut durumda olmaması halinde çekilip çekilemeyeceği de merak konusudur. Dişteki iltihap akut durumda değilse; örneğin, diş zaman zaman şişmekte ve inmekteyse, kronik iltihaplı bir diş olduğu için diş hekimi marifetiyle çekilebilir.

Diş çekimi sonrasında – gerekirse – antibiyotik kullanımı söz konusudur. Çoğu vakada antibiyotik desteğine başvurulmaz; ancak, hastanın gereksinim duyması halinde diş hekimi tarafından antibiyotik kullanımı önerilir. İltihaplı apseli bir dişin çekilememesinin temel nedeni, dişin kolay uyuşabilir durumda olmaması ve dokunulamayacak kadar hassas olmasıdır. Bu bakımdan, ilgili dişin çekilmesi planlansa dahi öncelikle apseye neden olan diş çürüğünün temizlenmesi, apsenin giderilmesi gerekir.

Diş iltihabı, tedaviye yönelik müdahalelerde bulunulmadığı sürece kendi kendine veya zamanla iyileşmez. İltihaba bağlı gelişen yüzde şişme, ateş ve ağrı gibi semptomlar ise antibiyotik desteğiyle baskılanır. Antibiyotik kullanımına bağlı olarak giderilen semptomlar, diş iltihabının tedavi edildiği yönünde bir yanılgıya neden olur. Zira diş iltihabına bağlı gelişen bulguların ortadan kaybolması, diş iltihabının tedavi edildiği anlamına gelmez. İltihap, ancak iltihaba yönelik tedavi ile iyileşir

Akut İltihaplı Diş Çekilirse Ne Olur?

Akut iltihaplı diş çekilirse ne olur? Akut haldeki iltihaplı apseli dişin çekilmesi, enfeksiyonun vücuda karışması durumunu bir ihtimal bile olsa ortaya çıkarabilir. Peki, böyle bir durumda kişilerde ortaya çıkacak belirtiler nelerdir?

  • Halsizlik
  • Ateş
  • Titreme
  • Mide bulantısı
  • Grip benzeri belirtiler

    Diş Apsesinin Oluşma Sebepleri Nelerdir?

    Diş apsesinin oluşmasındaki en büyük etken ağız ve diş sağlığının ihmal edilmesidir. Ağız bakımının yanı sıra tütün, alkol gibi maddelerin kullanımı da diş etlerini zayıflatır. Diş etlerinin zayıflaması ise iltihap oluşumunu tetikleyen önemli bir etkendir. Bunlara ek olarak şeker ve çikolata gibi ürünlerin sık tüketilmesi de apse oluşumuna zemin yaratır. Diş çürüklerinin tedavilerinin ertelenmesi veya diş çekilme işlemlerinin olması gereken zamanlarda uygulanmaması durumunda diş apsesi oluşabilmektedir. Ayrıca uykuda diş sıkma veya düzenli olarak diş gıcırdatma durumları diş apsesi oluşumunu neden olabilir. Uzun zaman zarfı içerisinde kullanılmakta olan dolgularda meydana gelen aşınmalar ve yıpranmalar sonucunda diş apsesi riski artabilmektedir

    İltihaplı Diş Nasıl Tedavi Edilir?

    İltihaplı diş tedavisi için başvurulacak tedavi prosedürü, iltihabın ve hastanın durumuna göre belirlenir. Bu nedenle, tedavi planlamasında farklılık söz konusudur. Diş kökünde gelişen enfeksiyonun giderilmesini amacıyla uygulanan tedavi; apse boşaltma, kanal tedavisi, diş çekimi ve antibiyotik kullanımı gibi prosedürleri içerir. Diş hekimi, iltihap şiddeti ve hastanın genel sağlık durumuna göre tedavi süresini planlar. İltihaplı diş tedavisinde başvurulabilecek prosedürleri kısaca açıklamak gerekirse;

    • Apse Boşaltma

    Dişin apseden arındırılması amacıyla apse boşatma işlemi uygulanır. Apse üzerinde küçük bir kesi açılır ve biriken irinin dışarı akarak dişten uzaklaşması sağlanır. Ardından, ilgili bölgeye tuzlu su uygulanır. İşlem sonucunda, apse sebebiyle oluşan şişlik azalır.

    • Kanal Tedavisi

    Kanal tedavisi, diş enfeksiyonunun giderilmesi ve iltihaplı dişin kurtarılmasına yardımcı bir tedavi opsiyonudur. Diş hekimi, pulpa adı verilen hastalıklı merkezi dokuyu çıkarmak suretiyle apsenin boşaltılmasını sağlar. Ardından, yine diş hekimi marifetiyle dişin pulpa odası ve kök kanalları doldurularak kapatılır.

    • Diş Çekimi

    Diş çekimi, iltihaplı dişe yönelik başvurulan tedavilerden netice alınamaması halinde nihai seçenek olarak gündeme gelir.

    • Antibiyotik Kullanımı

    İltihaplı diş nedeniyle yakındaki dişler, çene veya diğer bölgelere enfeksiyon yayılma riski vardır. Diş hekimi, enfeksiyon yayılımını önlemek amacıyla antibiyotik reçete edebilir

    Diş Apsesi Kendiliğinden Geçer mi?

    Diş apsesinin kendiliğinden geçmesini beklemek daha fazla ilerlemesine ve daha kötü bir hal almasına neden olabilmektedir. Bu yüzden beklemek tavsiye edilmemektedir. Bu bekleme sürecinde ilerleyen iltihap tüm vücuda yayılabilir. Apseli dişe cerrahi işlemuygulamak gerekebilir. Ayrıca bekleme sürecinde diş artık kullanılmayacak duruma gelebilir. Bu nedenle de çekilmesi gerekir.