• info@temadisklinigi.com
  • +90 537 789 57 02

DENTOFOBİ NEDİR? DİŞ HEKİMİ KORKUSUNUN ÜSTESİNDEN NASIL GELEBİLİRİM?

  • 18 Oca 2024

DENTOFOBİ(DİŞ HEKİMİ KORKUSU)NEDİR?

Dentofobi diğer bir adıyla diş hekimi korkusu olarak bilinmektedir. Diş hekimi fobisi olan kişiler, dişçiye gitmeyi düşündüklerinde ya da diş hekimi ziyareti sırasında aşırı endişeli ve kaygılı hissederler. Geçmiş dönemlerde veya çocukluk dönemlerinde yaşanan bazı travmalar, aile öyküsü veya çevresel faktörler diş hekimi korkusuna neden olabilir. Yaygın olarak görülen dişçi korkusunun tedavisi ise kişiye özel planlanır. Genellikle maruz bırakma terapisi, rehberli imgeleme ve gevşeme teknikleri bu bozukluğun iyileştirilmesi ve tedavisi sağlanır.Dentofobi, tedavi edilebilir bir durumdur. Kendinize ve diş sağlığınıza önem vererek, diş hekiminizle işbirliği yaparak, korkunuzu yavaş yavaş yenmeniz mümkündür.

DİŞ HEKİMİ KORKUSU NASIL YENİLİR?

Öncelikle dişçi korkusu durumunun bazı kişilerde daha hafif seviyede olurken bazı kişilerde çok daha şiddetli boyutlarda olabildiğini belirtmeliyiz. Bu korkudan kurtulmak son derece önemlidir çünkü ağız ve diş sağlığının korunması için kontrollere gidilmeli ve kimi zaman da çeşitli tedavilerden geçilmelidir. Elbette korkunun yenilebilmesi için korkunun nedeninin bilinmesi ya da bir başka deyişle kaynağına inilmesi gerekiyor. Her bireyde diş hekimine gitme korkusunu tetikleyen unsur aynı değildir.

Dentofobiye sahip olan kişilerden bazıları muayene ve tedavide kullanılan çeşitli malzemelerden korkuyor. Bazı kişiler ise tedavilerde kullanılan cihazlardan çıkan seslerden yüksek oranda endişe ettiğini ve korktuğunu dile getiriyor. Bununla birlikte dişinin çekilmesinden ya da diş etinde kanama olmasından korkulması da söz konusu olabiliyor. Kimilerinde de korkuya neden olan unsur ağrı yaşayacağı endişesi oluyor. Dolayısıyla diş hekimine gitme ya da diş muayenesinden geçme korkusundan kurtulmak için korkunun kaynağının tespit edilmesi son derece önemlidir. Bunun için de çoğu zaman psikolojik destek almak gerekiyor. Çoğu zaman dişçi korkusu olarak adlandırılan bu korkudan birkaç seans psikolojik terapi alarak kurtulmak mümkün olabiliyor.

Günümüzün gelişen tedavi yöntemleri teknolojinin sağlamış olduğu konforlu acısız ve ağrısız olmaktadır. Diş tedavisi yöntemlerinin çeşitlilikleri arasında olan lokal anestezi, genel anestezi, sedasyon gibi tedavi yöntemleri kişilerin ağrısız, hiç bir acı hissetmeden rahat bir konforla tedavilerinin olumlu sonuçlarıyla ağız ve diş sağlığına kavuşmaktadır.

DİŞ HEKİMİ KORKUSUNDA DİŞ HEKİMİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Hafif-basit durumların aşılmasında esas rol diş hekimine düşmektedir. Hekim-hasta arasında güvenin sağlanması birincil öncelik olmalıdır. Bunun için hastanın tedavi öncesinde; tedavi sırasında yapılacak işlemler, hastanın bu işlemler sırasında ne hissedeceği-duyacağı ve tedavi sonrası dikkat etmesi, uygulaması gereken şeyler hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgi verilmesi korkunun/kaygının azaltılmasında çok önemlidir.

DİŞ TEDAVİLERİNİZİ UYUYARAK YAPTIRABİLİR MİSİNİZ?

Sedasyon veya genel anestezi ile tedavilerinizi yaptırabilirsiniz.Sedasyonu  tercih edebilirsiniz, ancak önce diş hekiminizle konuşun. Diş hekiminizin güvenli ve sağlıklı önerilerde bulunabilmesi için, anesteziye karşı alerjik reaksiyonunuzdan mutlaka bahsedin.

DİŞ HEKİMİ KORKUSU OLAN KİŞİLERE TAVSİYELER

  • Aşırı korkusu olan bireylerde genel anestezi ve sedasyon gibi ileri tekniklerin alternatif olabileceğini her zaman aklınızda bulundurmalısınız. Bu çok daha rahat hissetmeniz sağlayacaktır.
  • Sizi rahat ve güvende hissettiren, samimi ve ilgili bir diş hekimi seçmelisiniz.
  • Tedaviye başlamadan önde diş hekiminize korkularınızdan bahsedebilirsiniz. Bu sayede diş hekiminiz korkunuzu yenmeniz için size en doğru şekilde yardımcı olur. 
  • Diş hekiminizden tedaviye başlamadan önce tüm prosedürü adım adım anlatmasını isteyebilirsiniz. Bazı kişiler prosedürleri öğrendiği zaman daha çok korkmaktadır. Bu nedenle kendinizi nasıl rahat hissedecekseniz o şekilde ilerlemelisiniz.
  • Diş hekimi korkusu yaşıyorsanız derin nefes alıp rahatlamaya ve anlık streslerden uzaklaşmaya çalışmalısınız.
  • Randevularınızı sabah saatlerine almanız kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.
  • İşlem yaptırmadan önce kliniği tanıyıp incelemek, çalışanlara sorular sormak, personel ve ekipmanı gözlemlemek sizi rahatlatacaktır. Bu nedenle tedavi öncesinde kliniği ziyaret edebilirsiniz. 
  • Diş hekimi kontrollerinize  probleminiz olmasa dahi düzenli gitmelisiniz. Bu sayede hem ileride ihtiyaç duyulabilecek büyük işlemlerden kaçınabilir hem de ortama daha rahat alışabilirsiniz.
  • Diş hekimliği teknolojileri ve tedavi teknikleri son yıllarda sizin konforunuzu artıracak şekilde oldukça ilerlemiştir. Bu sayede tedavi sırasında herhangi bir acı duymanızın önüne geçilmiştir. Kullanılan ekipmanlar ise tedavi sonrasında da acı ya da ağrı hissetmemeniz için geliştirilmiştir. 

Dt.Emine Keskinsoy Çizmecioğlu