• info@temadisklinigi.com
  • +90 537 789 57 02

DİŞ BEYAZLATMA VE DİŞ BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ NEDİR?

  • 16 Oca 2024

Beyaz dişler günlük yaşamda hijyen, özgüven ve estetik görünüm açısından önemli bir yer tutuyor. Ancak fizyolojik nedenlerin yanı sıra; sigara, antibiyotik kullanımı, kahve ve çay tüketimi gibi iç- dış sebeplerle beyaz dişler renklenmelere bırakabiliyor. Dişlerde oluşan bu renklenmeler ofis ve ev ortamında gerçekleştirilen farklı diş beyazlatma yöntemleriyle beyazlatılabiliyor. Gerekli dikkat ve özenin gösterilmesiyle sağlanan diş beyazlığı uzun soluklu olabiliyor. Diş beyazlatma konusunda bir uzmana danışılması ve kişiye özel tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekiyor.  

Diş Beyazlatma Nedir?

Diş beyazlatma, dişlerin yüzey kısmındaki gözenekli mine ve dişin yapısında meydana gelen renkli doğal ve anorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri kullanarak yok edilmesi işlemi olarak tanımlanmaktadır. Bu işlem genellikle dişler zaman içinde türlü sebeplerden dolayı sarardığı zaman istenmektedir ve diş minesinin içsel ya da dışsal rengini değiştirip elde edilebilmektedir. Dişin içerisindeki ya da yüzeyindeki kromojenlerin kimyasal şekilde bozulması durumuna beyazlatma denmektedir.

 Dişler Neden Sararır?
 

Dişler doğal renklerini iki şekilde kaybetme eğilimindedir. Bu süreçler aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Dışsal Renk Değişikliği: Kahve, çay, gıda boyaları, sigara kullanımı gibi diş yüzeyine dışarıdan etki eden kimyasallar nedeniyle zamanla diş renginde sararma veya koyulaşma görülebilir. Bu nedenle dışsal renk değişikliği olan dişlerde diş yüzeyini hedefleyen teknikler daha etkilidir.
  • İçsel Renk Değişikliği: Dişin içinde yer alan dokularda tahribata veya fonksiyon kaybına yol açan sağlık sorunlarına bağlı renk değişiklikleridir. Genellikle dişin büyüme ve gelişme dönemini kapsayan çocukluk çağlarında ateşli hastalık, ilaç kullanımı, dişin uğradığı travmalar, enfeksiyonlar, çürükler veya yaşlanma ile görülürler. Bu tip renk değişikliklerinde profesyonel düzeyde uygulanan tekniklere ihtiyaç duyulur.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Diş beyazlatma yöntemleri uygulama yöntemlerine göre ikiye ayrılır:

Ofis ortamında bir saat içinde gerçekleştirilen Power Bleaching; beyazlatıcı jel ve ışıktan oluşan, kısa sürede diş rengini 3-4 ton açabilen en hızlı, güvenilir ve etkili beyazlatma sistemidir.

Evde diş beyazlatma (Home Bleaching); ağızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan plastik ağızlıkların içine jeller konularak yapılan beyazlatma işlemidir. Ortalama 5-7 günde istenen beyazlama sağlanır. Günde 4-8 saat takılması gereklidir (renge ve jele bağlı olarak değişebilir).

Dişler herkeste aynı oranda mı beyazlar?

Diş beyazlatma tedavisi herkeste aynı oranda sonuç vermez; diş renginin ne kadar açılacağı dişin yapısına göre değişir.

Beyazlatmanın etkisi ne kadar sürer?

Beyazlatma işleminden alınan sonuç, kişinin diş yapısına bağlı olarak değişir ve yaklaşık 6 ay-2 yıl arasında sabit kalır. Tabii ki bu süre kişinin kendisine de bağlıdır. Beyazlatma sırasında ve sonrasında en az iki hafta dişleri boyayan maddelerden uzak durulmalıdır.

Eğer siz de dişlerinizin rengi konusunda sorun yaşıyorsanız diş beyazlatma tedavisi uygulatmak için diş hekiminize başvurabilir, muayene sonucunda dişleriniz beyazlatma için uygun görüldüğü takdirde işleminizi en kısa sürede yaptırabilirsiniz.

Dt.Emine Keskinsoy Çizmecioğlu