• info@temadisklinigi.com
  • +90 537 789 57 02

DİŞ FIRÇALAMA SIRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

  • 17 Eki 2023

Hepimiz tarafından merak edilmesi gereken ve cevabının bilinmesi gereken bir sorudur. Küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gereken diş fırçalama alışkanlığını, hayatınız boyunca bir rutin halinde devam ettirmeniz oldukça önemlidir.

Sağlıklı gülüşlere ve pırıl pırıl parlayan beyaz ve temiz görünümlü dişlere sahip olmak istiyorsanız, günde en az iki kez ve iki dakika süreyle dişlerinizi fırçalamaya özen göstermelisiniz.

Diş fırçalama rutininize gereken özeni göstermemeniz ve aksatmanız halinde, diş çürükleri, diş lekeleri ve hatta diş kayıplarına varana kadar ciddi sorunlarla karşılaşmanız mümkündür.

Yaşınız her ne kadar ilerlemiş de olsa, diş kayıpları estetikten uzak kötü bir görünüme sebep olmaktadır. Ağız ve diş sağlığınızı koruyabilmek, takma dişler kullanmamak ve kendi dişlerinizin sağlığını ömür boyu koruyabilmesi için diş fırçalama rutininize gereken özeni göstermeli, günde en az iki kez ikişer dakikanızı ayırmak büyük önem taşımaktadır.

Dişlerinizde oluşan bakteriler ve plakları giderebilmeniz için, diş aralarını düzgün bir şekilde temizleyebilmeniz ve sindirimin başladığı ağız bölgenizi gerekli hijyende tutabilmek adına dişinizi fırçalarken doğru teknikleri kullanmanız gerekmektedir.

Yanlış tekniklerini kullanmanız halinde, dişlerinizde istenmeyen sararmalar, plaklar, kırılmalar ve iltihaplanmalar meydana gelebilmektedir. Gün içerisinde ve gece de devam eden istenmeyen diş ağrıları çekmenize de sebep olabilmektedir.

Dişinizi fırçalarken, doğru diş fırçalama teknikleri uygulamanız halinde; bu gibi rahatsız edici ve yaşam kalitenizi düşürücü sorunlarla karşılaşmamakla birlikte sağlıklı ve beyaz gülüşlere sahip olmanız mümkündür.

Ağız ve diş hastalıkları, diş yapılarında meydana gelen bozukluklar, dolguların düşmesi ve dişlerde kırılmalar oluşması, diş eti çekilmesi gibi sorunlar çoğunlukla yanlış  tekniklerinden dolayı oluşum göstermektedir.                                                                                                                                                          

 

1- Çok sert fırçalamayın

2-Çok hızlı fırçalamayın

3-Yanlış diş fırçası kullanmayın

4-Sert kıllı fırça kullanmayın

5-Büyük başlı fırçaları kullanmayı tercih etmeyin

6-Gereğinden fazla macun kullanmayın

7-Dişlerinizi hemen yemeğin ardından fırçalamayın

8-Diş fırçalama tekniğine dikkat edin

9-Dilinizide fırçalayın

10-Sadece diş fırçalamakla yetinmeyin

Diş Fırçası Nasıl Olmalı? 

Çok yumuşak ve çok sert diş fırçalarının özel bir ihtiyaç olmadığı sürece diş hekimleri tarafından onaylanmadığını belirtelim. Diş hekimleri orta sertlikte bir fırça kullanılması gerektiğini söylüyor. Aynı zamanda diş fırçasının 6 ayda bir değiştirilmesi gerektiğini, kaliteli bir diş fırçasının kullanılması gerektiğini de unutmamak lazım. Fırça kıllarının kolay kopmayacak ve kolay deforme olmayacak kadar kaliteli olmasına özen gösterilmelidir. Şayet diş etlerinde kanama varsa, yumuşak diş fırçasının kullanılması gerekiyor

Dişleri Fırçalamak İçin Günün En Doğru Zamanı Hangisi? 

Diş hekimleri gün içerisinde diş fırçalamak için en doğru zamanın sabahları kahvaltıdan sonra ve akşamları yatmadan hemen önce olduğunu söylüyor. Bakteri ve mikroplar özellikle gece uyurken çoğaldığı için yatağa temiz bir ağızla girmek ağız ve diş sağlığı açısından çok büyük önem taşıyor

Diş Fırçalama Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Doğru teknikleri arasında en çok dikkat edilmesi gereken kısım süredir. Dişlerinizi yeteri kadar fırçalamamanız halinde ağız ve diş bakımınız tam olarak gerçekleştirilememektedir.

Ağız ve diş sağlığınızın tam olarak gerçekleştirilebilmesi için günde sabah 5 dakika ve akşam 5 dakika olmak üzere günde toplam 10 dakikanızı ayırmanız gerekmektedir.

Doğru teknikler için en önemli kısım; fırçalama çalkalama ve tutacağınız süre olarak bilinmektedir. Diş fırçalama esnasında dişlere baskı uygulamamalı ve dişlerdeki lekeleri gidermek adına kürdan veya metal içerikli ürünler kullanılmamalıdır.

Yanlış bilinen bilgilerden birisi de bütün dişlerin aynı yöne doğru fırçalanması gerektiğidir. Doğru diş fırçalama tekniği uygularken, alt ve üst dişler farklı şekillerde fırçalanmalıdır. Dişinizi fırçalamaya başlamadan önce ağzınızı çalkalamalı ve fırçalama aktivitesi bittikten sonra yine duru su ile çalkalanmalıdır.

Ağzınızı çalkalamadan önce, diş fırçanızın arka yüzünden yardım alarak dil ve yanaklar da nazikçe temizlenmelidir. Büyük dişlerinizi fırçalarken, dişinizin bütün noktalarının yeteri kadar temizlendiğinden emin olmalısınız.

Diş aralarınızı temizlemek için diş ipinden yardım alabilirsiniz. Son olarak bütün artıkların ağızdan tam anlamıyla atılabilmesi için ağız bakım suyuyla çalkalama yapmanız gerekmektedir. Doğru diş fırçalama kurallarına ve süreye dikkat etmeniz halinde; diş, dil, ağız ve yanak bakımınız tam anlamıyla gerçekleştirilmiş olacaktır.