• info@temadisklinigi.com
  • +90 537 789 57 02

DİŞ KAPLAMALARININ ÖMRÜ NE KADARDIR?

  • 15 Kas 2023

Diş kaplamaları hasar görmüş olan dişlerin güçlendirilmesi ve korunması amacıyla sıklıkla uygulanan diş hekimliği prosedürleri arasında yer alır.

Diş kaplamaların temizliğinin iyi bir şekilde yapılması ve rutin bakım prosedürlerinin aksatılmaması halinde diş kaplamaların ömrü 10 yıldan daha uzun süreli olabilir.

Bu kullanım ömrü kullanılan malzeme ve uygulanan işçiliğe göre değişmektedir. Kimi zaman dişleri sadece 1-2 sene kullanabilen hastaları da görmekteyiz. Kaplama iyi yapılırsa en az 5-10 yıl hiçbir problem yaşamadan kullanılması söz konusu dur. Bunun içinde doğru bir planlama, iyi bir işçilik ve kaliteli malzemelerin kullanılması gerekir  unutulmaması gereken her diş kaplamanın ömrünün aynı olmadığıdır. Diş kaplama tedavisinde kullanılan materyallerin bazıları diğerlerine göre daha dayanıklı bir yapıda olduklarından doğru bakım ve belirli noktalara dikkat edilmesi kaydıyla daha uzun sürelerle kullanılmaları mümkün olabilir.

Diş kaplamaların ömrü hastanın kişisel hayat tarzı, alışkanlıkları, ağız hijyeni uygulamaları ile diş kaplamalarının aşınma ve yıpranma özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.Genel anlamda zirkonyum ve porselen kaplama dişlerin ortalam kullanım ömrü söylemek gerekirse ;

  • Porselen diş kaplamasının ömrü ortalama olarak 10 ile 12 yıl arasındadır. Uygun bir şekilde ağız bakımı yapılır ve diş eti sağlığı korunabilirse bu ömrü uzatmak mümkündür. 
  • Zirkonyum kaplama ise biyo-uyumlu bir materyal olduğu için porselenden daha uzun bir süre dayanır ve ortalama ömrü yaklaşık olarak 12 ile 15 yıl arasındadır. 
  • Lamine kaplamaların ömrü ise yaprak porselen için yaklaşık 20-25 yıl, kompozit laminalar içinse 4-5 yıldır. Bu süreden sonra kompozit renk değiştirmeye başlar ve sağlamış olduğu estetik özellikleri kaybeder.
  • Geçici diş kaplamaları ise sıklıkla akrilik veya plastik malzemeden hazırlanır ve yaklaşık 20-30 gün yerinde kalabilir. Bu süre sonunda kaplama diş yerinden çıkabilir veya kırılabilir.

Dt.Emine Keskinsoy Çizmecioğlu