• info@temadisklinigi.com
  • +90 537 789 57 02

DİŞ PIRLANTASI (KRİSTALİ) NEDİR?

  • 23 Oca 2024

Diş Pırlantası Nedir?

Diş pırlantası, dişin daha estetik görünmesini sağlamak için yapılan uygulamadır. Diş kristali olarak da adlandırılan diş pırlantası, diş yüzeyinde ve kişinin gülüşünde farklılık yaratması bakımından popüler olmuştur. Diş yüzeyinden düşmesi oldukça zor olan ve düşme durumunda kolayca tekrar yapıştırılabilen diş kristalleri, her yaşta uygulanabilmeleri nedeniyle avantajlı bir estetik diş hekimliği uygulamasıdır.

Estetik Diş Kristali Nedir?

Diş yüzeyine yapıştırılarak kişinin gülüşüne parıltı katan diş kristali, son dönemde oldukça popüler bir hale geldi. Bir dönem sadece ünlülerin dişlerinde görebildiğimiz diş pırlantası, artık farklı taşların kullanılabilmesi ve bu uygulamanın yaygınlaşmasıyla hemen hemen herkes tarafından ulaşılabilir hale geldi. Oldukça kolay bir yöntemle dişlere monte edilebilen diş kristaliyle dişlerinize farklı türdeki taşlar uygulanabilmektedir.

Diş Kristali Nasıl Takılır?

Diş yüzeyinde bir aşındırma yapılmadan, istediğiniz dişin görünen yüzeyine özel yapıştırıcılarla hekiminiz tarafından yapıştırılır.

 Diş Pırlantasını Kimler Taktırabilir?

Diş pırlantasını her yaş grubundan birey taktırabilir. Ancak uygulama öncesi dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. İlk olarak kişinin ağız ve diş sağlığının tam olarak sağlanması gerekmektedir. Diş kristalleri, alanında uzman diş hekimleri tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Ağız hijyeni ve dişlerinin dizilimi uygun olan herkes diş kristali yaptırabilir.

Diş Kristali Zamanla Düşer mi?

Diş yüzeyinde bulunması nedeniyle ısırma hareketleriyle aşırı zorlanması durumunda düşme riski vardır; ancak düşmesinin dişinize bir zararı yoktur. Düşme gibi durumlarda tekrar yapıştırılabilir.

Diş Pırlantasında Hangi Tür Taşlar Kullanılır?

Diş pırlantası seçerken kristal taşlar yerine farklı alternatifler de kullanabilirsiniz. Diş pırlantasına göre daha ucuz olan diş taşları, bütçenize uygun olabilir. Ancak aşındırma yöntemi kullanmadan sadece yapıştırılarak uygulandığı için bu taşların ömürleri daha kısa olacaktır. Yemek ya da meyve yerken uygulanan sert kuvvete bağlı olarak yerinden çıkma riski de olacaktır. Ayrıca çıkarılmak istendiğinde cilaya gerek duyulmadan çıkarılabilir.

Uzun süre diş kristali kullanmak isteyenler doktorlarının önerilerini dinleyerek seçimlerini yapabilirler. Diş pırlantası kaliteli olduğunda dişten düşmesi ya da kırılması imkansıza yakındır.

Diş Kristali Dişe Zarar Verir mi?

Diş pırlantası takmanın sağlığa herhangi bir zararı yoktur. Ancak aşırı sert yiyeceklerin tüketilmesi sırasında düşme ya da yutma ihtimali zararları arasında yer alabilir. Bunların yanında diş kristallerine sadece alanında uzman diş hekimleri müdahale etmelidir. 

Diş pırlantaları genellikle cam ya da plastikten yapılır ve dişlere güçlü bir yapıştırıcı ile yapıştırılır. Yapıştırıcı tipik olarak güvenli olsa da bazen tahrişe ya da alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Nadir de olsa bazı durumlarda bu yapıştırıcılar diş minesine de zarar verebilir.

Diş Pırlantası Taktırmak Ne Kadar Sürer?

Tedavi için maruz kalma süresi çok kısadır. 15-20 dakikalık bir dosyalama ve yapıştırma seansından sonra günlük rutininize kolayca devam edebilirsiniz. Dental elmas uygulamasının süresi aşınan kristal sayısına bağlıdır.

 Dt.Emine Keskinsoy Çizmecioğlu