• info@temadisklinigi.com
  • +90 537 789 57 02

DİŞ TELİ TEDAVİ AŞAMALARI NEDİR?

  • 12 Oca 2024

Ortodontik Tedavi Aşamaları Nelerdir?

Ortodontik tedavi aşamaları ve planlaması tedavinin başarı oranını artırma konusunda çok önemlidir. İlk randevu da ortodontist hastanın kapsamlı ortodontik muayenesini gerçekleştirmektedir. Muayene sonucunda ortodontik tedaviye gerek olup olmadığı belirlenir. Ortodontist hastayı muayene sonrası, tedavinin yaklaşık ne kadar süreceği, ortodonti fiyatları konuları ile ilgili detaylı bilgilendirir.

1.İlk Muayene

2.Hazırlık

3.Teşhis ve Planlama

4.Ortodonti Tedavi Süreci(Aktif Tedavi)

5.Pekiştirme Tedavisi (Pasif Tedavi )

İLK MUAYENE

Ortodonti Diş Tedavisi Planlaması, diş teli tedavisindeki ilk randevu da  hastanın kapsamlı ortodontik muayenesini gerçekleştirmektedirOrtodontist tüm ağız içini detaylı bir şekilde muayene ettikten sonra size ağız ve diş sağlığı ile ilgili genel bir bilgi verir. Daha sonra, size uygun tedavinin kabaca neleri kapsayabileceği varsa alternatif tedavi uygulamaları, tedavide oluşabilecek problemleri, tedavi süresi, tedavi sonrası başarısı ve tedavi aşamalarını detaylı olarak anlatacaktır.

HAZIRLIK

Bu aşamada tedaviye başlayabilmek için birtakım koşulların yerine getirilmesi gereklidir;

  • Ortodontik tedaviye başlamadan önce ağız hijyeninin sağlanması için bütün çürük dişlerin 
  • Eğer dişeti probleminiz varsa dişetinizin sağlılı hale getirilmesi
  • Planlama yapabilmek için gerekli ölçümleme ve analizlerin yapılması
  • Tedavi planlamasınınızlı ve eksiksiz biçimde yapılmasına yardımcı olacak panoramik ve sefalometrik röntgen filmlerinin çekilmesi (Bu röntgenler ağız içi ve ağız dışı olmak üzere çene ve dişlerde herhangi bir çürük, kist veya tümör gibi gözle görülemeyecek sorunları hekimin tedaviye başlamadan önce görmesini sağlar.)
  • Tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere; tedaviye yol gösterici olacak yüz, ağız ve dişlerinizin fotoğraflarının çekilmesi
  • Yine tedavi teşhis aşaması için üst çene ve alt çeneden ölçü için modellerin alınması.                                                                                                       

TEŞHİS VE PLANLAMA

odonti uzmanınız tüm bu ölçümleme ve analizler sonucunda teşhis ve sonrasında bu teşhise göre size alternatif bir tedavi planı sunar. Bozukluk derecelerine göre her bireyin tedavi uygulamaları farklılık gösterebilir. Hasta ile doktorun ortak kararına ve uygunluğuna göre seçim yapılabilir. Örneğin; şeffaf plak (telsiz ortodontik tedavi), metal, porselen diş teli, lingual diş teli, çene genişletici, yüz maskesi, yer tutucular gibi çeşitli ortodontik apareylerle tedaviniz yapılabilir.

Bazı ortodontik tedavilerde diş çekilebilir. Ortodonti uzmanınız eğer gerekli görürse diş çekimi yapabilir. Ortodontik tedavilerde diş çekimi, önemli yer kazanma yollarından biridir. Bu yöntem komşu dişlerin bu bölgeye hareketini engellemek ve istenmeyen diş hareketlerini sonlandırmak için yapılır. Tedavi bittikten sonra dişler arasında boşluk kalmaz.

Eğer ileri derecedeortodontik bozukluğunuz varsa ve çeneniz önde veya geride ise yine bozukluğun şiddetine göre ortognatik cerrahiye başvurulabilir. Ortodontik tedavi, çene bozukluğunu tek başına tedavi edemediği zaman; ağızda braketler takılı ve tedavi sırasında çene ameliyatı yapılabilir.

ORTODONTİ TEDAVİ SÜRECİ (AKTİF TEDAVİ SÜRECİ)

Doktorun seçimine göre azı dişlerinden bir ya da bir kaçına tüp veya band seçilir. Bu tüpler tıpkı braketlerin yapışması gibidir.

Bandlar takılırken hasta dişlerinin arasına sanki kalın bir kürdan girmiş gibi bir sıkışma hisseder, bu durum bir dakika içinde geçer. Daha sonra sırası ile tüm braketler yapıştırılır.

Sonrasında ark teli takılır ve tel uzunsa ağza göre ayarlanarak uzun olan kısımları pens yardımı ile kesilir. Son aşamada ise, ark teli küçük ligatür telleri ya da elastik ligatürlerle braketler başlanarak aslında tedavinin ilk adımı atılmış olur.
Ortodontist bundan sonraki süreçte hastaya nelere dikkat etmesi gerektiği ve bir sonraki randevuya ne zaman geleceği hakkında bilgi verir.

PEKİŞTİRME TEDAVİSİ (PASİF TEDAVİ)

Ortodontik tedavi tamamlanıp teller çıkarıldıktan sonra dişler yeni yerlerine henüz oturmamıştır. Çünkü dişi destekleyen kemik dokusu ortodontik kuvvetlerin etkisinden dolayı hala yumuşak olacaktır. İşte bu aşamada pekiştirme aşamasına geçilir ki bu aşama sonucunda, dişi destekleyen kemiğin çiğneme kuvveti altında sertleşmesi ve dişleri kemiğe bağlayan liflerin bu yeni duruma ve pozisyona uyum sağlaması gerçekleştirilmiş olur.
Pekiştirme aşaması dediğimiz bu aşamada, hangi aygıt kullanılacağı, bu aşamanın süresi, hastanın ihtiyacına ve durumuna göre ortodontist tarafından belirlenir. Hasta, ortodontistin söylediklerini ve tavsiyelerini mutlaka dinlemesi açısından çok önemlidir ki, bu aşama hastanın düzgün sıralanmış dişlerle bir ömür boyu hem estetik hem de fonksiyonel açıdan sağlıklı günler geçirmesi sağlanabilmesi içindir.

Uzm.Dt.Mustafa Çizmecioğlu