• info@temadisklinigi.com
  • +90 537 789 57 02

DİŞ TELİ TEDAVİSİ NEDİR?

  • 10 Oca 2024

Ortodonti, diş ve çevre dokuları kaynaklı ağız ve yüz anomalilerinin düzensizliklerinin teşhisi ve tedavisini içeren diş hekimliği dalıdır. Diş teli tedavisi, dişlerle çenenin üç boyutlu olarak uyum içerisine getirilmesi işlemini içerir. Diş teli tedavisine ortodontik tedavi de denir. Ortodontik tedavi sayesinde her yaştaki insan için güzel bir gülümseme, iyileştirilmiş ağız diş sağlığı ve daha kaliteli bir yaşam sağlanabilir.

Diş Teli Tedavisi Nedir?

Diş teli tedavisi; diş ve çene eklemindeki düzensizliklerde, diş çapraşıklıklarının giderilmesinde, dişler arasındaki boşlukların giderilmesinde, gülüş tasarımında ve diğer gerekli diş tedavilerinin uygulanabilmesi için diş-çene anatomisinin düzenlenmesinde uygulanan bir dental tedavi yöntemidir. Bu tedavide, dişler üzerine yerleştirilen braket adlı kulplara geçirilen metal bazlı diş telleri vasıtasıyla belirli oranda sürekli güç uygulanarak, dişler istenen yönlerde pozisyonlara gelmeye zorlanır. Diş teli tedavisi uygulaması uzun süreli, dişlere uygulanan kuvvetin belirli periyotlarla yeniden ayarlanmasını gerektiren bir tedavi yöntemidir.

Diş Teli Tedavisi Ne İşe Yarar

Dişlerin konumundaki bozukluklar ve çapraşıklıklar, genellikle çene yapısındaki daralma ve anatomik bozukluklardan ileri gelir. Çene yapısı dar ve kısa olan kişilerde, dişler gelişmek için yeterli alanı bulamadığından çapraşık şekilde gelişimlerini tamamlar. Yine bazı kemik ve diş hastalıkları ile ağız kuruluğu ile sonuçlanan uyku apnesi, geniz eti ve burun problemleri gibi hastalıklarda dişlerde çapraşıklık görülebilir. Diş teli tedavisi ile çenedeki darlık ve kısalık sorunları çözülerek dişlerin gelişimi için uygun alan yaratılır ve dişin doğru pozisyona gelmesi sağlanır. Diş teli tedavisi aynı zamanda kozmetik gülüş tasarımı amacıyla da sık kullanılan bir yöntemdir.

Bunların yanında, üst ve alt çenenin pozisyonel ve yapısal olarak uyumlu olmaması, ağzın kapatılmasıyla üst üste tam oturmaması (maloklüzyon) gibi durumlarda da diş teli tedavisi ile çeneler uygun anatomik konumlarına getirilebilir. Dişler ve kemikler sürekli değişim ve gelişim sürecindeki canlı dokular olduğundan, uzun süreli pasif kuvvet uygulamaları ile doğru anatomik pozisyonlarına getirmeye müsaittir.

Diş teli tedavisi ne zaman yapılır? 

Uluslararası Ortodonti Birliği'nin tavsiyesi 7 yaş grubu bütün çocukların bir ortodontik kontrolden geçmelerini öneriyor. Bu sayede gelişim sorunları erken dönemde belirlenebilir ve yer tutucu gibi önleyici girişim gerektiren durumlar teşhis edilebilir.

Öngörülebildiği takdirde erken tedavi, ileride oluşacak büyük sorunların önlenmesi açısından çok değerlidir. Genel olarak tedaviye 10-12 yaşından önce başlanmaz. İlk randevuda hiçbir tedavi yapılmasa da, yapılan muayene ve alınan röntgenler büyümenin ve gelişimin izlenebilmesi açısından, sonraki randevular için çok değerlidir.

Ortodontide en iyi sonuçlanan tedaviler gelişim düzensizliklerinin düzeltilmesiyle sağlanan tedavilerdir. İşte bu nedenle ilk muayenenin 7 yaş gibi erken dönemde yapılması çok önemlidir. Çünkü bu yaş döneminde halen yüz bölgesinde çok büyük büyüme ve gelişme potansiyeli vardır.

Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş teli tedavisi süresi diş ve çene yapısına, kişinin genel sağlık durumuna, dişlerdeki veya çene kemiklerindeki bozukluğun şiddetine, tedavi yanıtına, hasta uyumuna ve tedavi tipine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.  Ortodontist, tedavi süresince hastayı her ay muayene ederek tedavi takibini sağlar ve gerekli hâllerde diş telinde düzenlemeler yapar.

Uzm.Dt.Mustafa Çizmecioğlu