• info@temadisklinigi.com
  • +90 537 789 57 02

DOĞAL DİŞ BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ NEDİR? EVDE DİŞ BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

  • 16 Oca 2024

Dişler çeşitli sebeplerle doğal görünümlerini kaybedebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya gelindiğinde iki farklı yoldan bu sorunu çözebilirsiniz. Birincisi, konusunda uzman bir diş hekiminden profesyonel olarak yardım almak olacaktır. Bu seçim, sorunun hızlı ve etkili bir şekilde çözülmesi için en ideal yöntemdir.Diğer yöntem ise evde doğal yöntemlerle diş beyazlatmaktır.Dişlerinize evde doğal yolla diş beyazlatma yöntemleri uygulayabilir, hem oluşabilecek koyu renk görünümlerini azaltabilir hem de klinik ortamda uygulanan diş beyazlatma yöntemlerinin etkinliğini artırabilirsiniz.

Doğal Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Evde bulabileceğiniz malzemeleri kullanarak rengi koyulaşan dişlerinize belirli aralıklarla bakım yapabilirsiniz

-Diş Macunu ile Beyazlatma

Diş macunu ile diş beyazlatma dişlerin sağlıklı bir şekilde beyazlamasını sağladığı gibi ağız hijyenine katkıda bulunan bir yöntemdir. Günde en az iki kere dişlerin fırçalanması bu açıdan oldukça önemlidir. Düzenli bir şekilde fırçalanan dişler zamanla beyazlayabilir ve daha sağlıklı bir hale gelebilir.Böylece hem ağız içinde kalan besin artıklarının temizlenerek zararlı bakterilerin üremesini engelleyebilir hem de tütün, çay, kahve gibi bileşenlerin diş yüzeyine yapışarak sararmasını önleyebilirsiniz.

-Karbonat ve Limon ile Diş Beyazlatma

Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin.Fakat bu karışımın aşırı ve kontrolsüz kullanımı kesinlikle dişlere zararlıdır.Karbonatın aşındırıcı etkisi limonun asit etkisi ile birleştiğinde dişlerde yaygın çiziklere sebep olur. Bu durum uzun dönemde daha çok renklenme ile karşımıza çıkacaktır.

-Tuzla Diş Beyazlatma

Doğal diş beyazlatma yöntemlerinden diğeri sofra tuzu kullanılarak yapılabilir. Diş fırçasını ıslattıktan sonra sofra tuzuna banarak dişinizi fırçalayın. Sofra tuzu, dişlerinizi sadece beyazlatmakla kalmayacak, gün içerisinde dişlerinizde birikmiş olan zararlı bakterilerin de temizlenmesini sağlayacaktır. Karbonat ile etkisi benzerdir yani dişler üzerinde çizikler ve aşındırmalar oluşturur.Bu da uzun dönemde daha çok renklenmelere sebep olur.

-Muz Kabuğu ile Diş Beyazlatma İşlemi

Muz kabuğu potasyum, magnezyum ve manganez içermektedir. Bu yüzden diş beyazlatma işleminde doğal yöntem olarak kullanılabilir. Muz kabuğunu direkt dişlerinize uygulayarak kullanabilirsiniz.Dişlerinizi fırçaladıktan sonra muz kabuğunu uygulayın ve sonra tekraradan macunsuz bir şekilde dişlerinizi fırçalayın.

-Defne Yaprağı ve Portakal Kabuğu ile Diş Beyazlatma

Defne yaprağını ezerek toz haline getirin ve portakal kabuğu rendesi ile karıştırarak macun kıvamına getirin. Diş fırçanızı karışıma batırarak 5 dakika boyunca fırçalayın.

-Karbonat,Tarçın ve Adaçayı ile Diş Beyazlatma

Adaçayını toz haline getirin. Küçük bir tabağın içine bir çay kaşığı toz adaçayı, 1 çay kaşığı tarçın ve yarım çay kaşığı karbonat alın. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş fırçasını bu karışıma batırın ve dişlerinizi fırçalayın. Ardından bol su ile ağzınızı çalkalayın.

-Karbonat,Tuz ve Elma Sirkesiyle Diş Beyazlatma

Bir bardak ılık suyun içine 1 çay kaşığı elma sirkesi, yarım çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat alıp karışım macun kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Ardından bu macunu diş fırçasına alın ve dişlerinizi fırçalayın.Ama unutmayın ki tuz ve karnonatın aşındırıcı etkisi sirkenin asidik etkisiyle birleşince dişlerinizin üzerinde çizikler oluşturarak daha fazla dişlerinizde renklenme oluşur.

Evde Doğal Yöntemlerle Diş Beyazlatma Zararlı Mıdır?

Evde diş beyazlatma yöntemleri pratik ve uygun fiyatlı yöntemlerden oluşur. Ancak her gün karbonatla diş beyazlatma gibi işlemlerin uygulanması diş yüzeyini tahriş ederek çatlaklara ve çiziklere neden olabilir. Benzer şekilde limon ve sirke asidik yapıya sahiptir. Aşırı ve kontrolsüz kullanımı hem dişlere hem de diş etlerine zarar verebilir. Karbonat ile limon ya da sirke karıştırıldığında karbondioksit gazı açığa çıkar ve köpüren bir yapı oluşur. Bu köpük ile dişler fırçalandığında diş yüzeyindeki lekeler ortadan kaldırabilir. Ancak bu işlem diş minesine de zarar vererek dişlerin çürümesine neden olabilir. Benzer şekilde tuz ile dişleri fırçalamak da diş ve diş etlerinde ciddi problemlere yol açabilir. Evde diş beyazlatma yöntemlerini uygularken sıklığına ve kullanılan malzemenin miktarına ekstra özen gösterilmesi gerekir.

Dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve yılda bir iki kez diş hekimi kontrolüne gidilmesi ağız diş sağlığının korunmasını sağlar. Herhangi bir nedenden dolayı renk değişikliğine uğrayan dişleri beyazlatma işlemi için mutlaka diş hekiminden görüş alınmalıdır. Diş hekiminiz dişlerinizi muayene ettikten sonra sizin için en uygun diş beyazlatma yöntemini belirleyecektir.

Dt.Emine Keskinsoy Çizmecioğlu