• info@temadisklinigi.com
  • +90 537 789 57 02

HAMİLELİKTE YAŞANAN DİŞ ETİ PROBLEMLERİ ERKEN DOĞUMA NEDEN OLABİLİR

  • 24 Oca 2024

Diş hastalığı gelişmekte olan bir bebeği etkileyebilir mi?

Araştırmalar hamile kadınlarda dişeti hastalığı ile düşük doğum ağırlıklı erken doğum arasında bir bağlantı bulmuştur. Erken doğan bebekler, serebral palsi ve görme ve işitme sorunları gibi çeşitli sağlık sorunları yaşayabilirler. Tahminler, her 100 erken doğumdan 18’ine kadar, diş etlerinin kronik bir enfeksiyonu olan periodontal hastalık tarafından tetiklenebileceğini düşündürmektedir. Hamile anne için uygun diş tedavisi erken doğum riskini azaltabilir.

Hamilelik diş ve dişetini nasıl etkiler?

Hormonal değişikliklerin görüldüğü; hamilelik, ergenlik, mensturasyon ve menapoz dönemlerinde kadınlarda diş etiyle ilişkili şikayetlerde artış görülmektedir. Hamilelik döneminde oluşan diş eti problemlerinin en sık nedeni ihmal edilen ağız bakımıdır. Hamilelik döneminde ihmal edilen ağız bakımı sonucu, bakteri plağı birikmektedir. Bakteri plağı hamilelik döneminde diş etlerinde meydana gelen değişikliklerle birlikte enflamasyona neden olmaktadır. Hastalar kanama, kızarıklık ve şişlikten şikayet etmektedir. Bu durumda hastalar, diş fırçalamaktan kaçınmaktadır. Ancak bu durum, problemlerin daha da artmasına neden olur. Doğru ve düzenli ağız bakımı bu noktada, tedavi için kilit rol oynamaktadır.

Hamilelik döneminde sağlıklı diş ve diş etleri için öneriler şöyle sıralanabilir:

  • Çocuk sahibi olmayı düşündüğünüzde mutlaka bir diş hekimine görünün. Gerekli kontrolleri ve tedavileri yaptırın.
  • Mide bulantınız olsa da her öğünden sonra ağzınızı çalkalayın ve en az 2 kere dişlerinizi fırçalayın.
  • Mide bulantısı ve kusmaların hemen ardından değil, yaklaşık yarım saat sonra dişinizi fırçalayın.
  • Şekerli yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durun. Yerseniz de hemen sonrasında ağzınızı çalkalayın.
  • Fosfor ve kalsiyumdan zengin yiyeceklerin yanı sıra, süt ve süt ürünleri ile et, balık ve yumurta tüketin.

    Hamileliyken Diş Tedavisi Yapılabilir mi?

    Hamile olmayı planlayan kadınlar, gebelikten önce mutlaka bir periodontolog veya diş hekimi kontrolünden geçmelidir. Hamilelik sürecinde de kontrol amaçlı düzenli ağız ve diş muayenesi yaptırmak gerekir. Böylece; gebenin yaşam kalitesi yükselir ve sorunsuz bir dönem geçirme şansı artar. Ağrı ve enfeksiyon varlığında, hamileliğin hangi döneminde olursa olsun tedavi gereklidir. Ancak acil olmayan durumlar için en uygun tedavi aralığı, gebeliğin 4. ve 6. aylar arasındaki dönemidir.