• info@temadisklinigi.com
  • +90 537 789 57 02

İMPLANT YAPIM AŞAMALARI

  • 16 Kas 2023

İmplant tedavisi, en basit anlatımla eksik dişlerin yerine vidalama ile yenilerinin yapılması işlemidir. Bu vidalar, titanyumdan yapılır ve çene kemiğinin içine yerleştirilir. Vidaların üzerine de hazırlanan diş protezi getirilir.
İmplant tedavisinin diğer diş tedavilerine göre avantajlı kısmı, yan taraftaki komşu dişlere herhangi bir müdahale gerekmemesidir. Yalnızca eksik kısım için tekil işlem uygulanır. İşlem sonucunda implant kök görevi görür ve doğal dişin yerini tutar. Kişiler, rahatlıkla kendi dişleri gibi kullanabilirler.

İmplant Aşamaları Nelerdir?

İmplant diş tedavisi aşamaları, beş alt maddede incelenir. Diş tedavisine başlamadan önce gerekli ön tanıyı yaparız. İşleme geçmeden hemen önce de ağız hijyeninin en iyi şekilde sağlanması amaçlanır. Tedavi için ilk aşama, implantı çene kemiğine yerleştirmektir.
Titanyumdan üretilen vidalar, çeneye yerleştirip yaklaşık olarak 1 – 3 ay gibi bir süre implantın çene ile birleşmesini bekleriz. Ardından ikinci aşamaya geçeriz. İkinci aşamada titanyum vidaların üzerine diş malzemesi yerleştiririz. Uygunluğa ve hastanın talebine göre zirkonyum veya porselen dişler tasarlarız. Bu protez dişler ile öncelikli olarak yapıştırma ya da vidalama yöntemleriyle hasta üzerinde prova yapılır. Ardından implantlar tam olarak yerlerine yerleştirilerek tedavi tamamlanır.

1- Muayene ve Planlama

Muayene aşamasında detaylı bir ağız içi muayene ile dişetleri, alt ve üst çenenin ve dişlerin birbirleriyle ilişkileri gibi durumlar incelenir. Uygulanacak implantların sayısı boyu tipi implantların üstüne yapılacak protezler çene cerrahı ve diş hekiminin kombine çalışmasıyla kararlaştırılır. Klasik radyografilerin yanı sıra komplike vakalarda üç boyutlu tomografi alınarak özel bir cihazda çenenin aynı ölçüde modeli elde edilerek implantların yerleştirileceği bölgeler en az hatayla planlanır.

2-Operasyonun Uygulanma Aşaması

Her şey planlandıktan ve hazır olduktan sonra sıra ikinci aşamaya yani operasyon kısmına gelir. Operasyon kısmı alanında  uzman cerrahlar ve diş hekimleri tarafından beraber yürütülür. Hastanın sağlığı her şeyden önce geldiği için bu son derece önemlidir. Herkes uzman olduğu alanda hastayla ilgilenir.

Hasta işleme alınmadan önce operasyon alanı hazırlanır. Bu süreçte tüm cihazlar aletler steril hale getirilir. Kullanılanacak olan malzemeler hazırlanır. Operasyon uygulanmadan önce hastaya anestezi uygulaması gerekmektedir. Bazı özel durumlarda genel anestezi ile implant yapılması mümkün olsa da çoğunlukla lokal anestezi uygulanır ve sadece ağız – çene kısmı uyuşturulur. Lokal anestezi işlemi iki aşamalıdır. Önce anestezinin yapılacağı alan spreyler ile uyuşturulur, ardından lokal anestezik iğne yapılır. Anestezi işlemi tamamlandıktan sonra implantların uygulanacağı alanda, dişeti açılır. Dişetinin açılmasının ardından, kemiğin içerisinde implant firmasının cerrahi setleri kullanılarak implant yuvası hazırlanır.  Açılan bu implant yuvalarına implantlar  özel aletler yardımı ile yerleştirilir. İmplant yerleştirme işlemi implant sayısına ve cerrahi işleme bağlı olarak değişir. Bazı implant operasyonları 5 dakika gibi kısa bir sürede bitebilecek iken, bazı operasyonlar 4-5 saat dahi sürebilir.

3- İyileşme Safhası

İmplant yerleştirildikten sonra, kemikle bütünleşmesi için belli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Bu süre alt çene için 2 - 2,5, üst çene için ise 3 - 4 aydır. Bu süre içerisinde hastaya geçici bir protez uygulanabilir.Hastalar uygulanan implantların üzerine direk çiğneme yükü vermeden normal beslenmelerini yapabilir.

4-   İmplantın İyileşme Süreci Sonrası Değerlendirilmesi ve İyileşme Başlıklarının Takılması

İmplant operasyonu tamamlandıktan 3-6 ay sonra iyileşme tamamen gerçekleşmiş olacaktır ve bu sürecin sonunda implant üstü protezlerinizin yapılması aşamasına geçmeden önce bir hazırlık aşaması bulunmaktadır. Bu aşamada önce panaromik röntgenleriniz çekilir ve implantlarınızın sağlığı radyolojik olarak değerlendirilir. Sonrasında ise implantlarınızın olduğu bölgede dişetlerinize ufak kesiler atılarak implant kapakları çıkarılır ve iyileşme başlıkları takılır. Bu iyileşme başlıkları dişetlerinizin şekillenmesini sağlar ve protezleriniz için yer hazırlar. Hekiminiz iyileşme başlıklarını takarken implantlarınızın çene kemiği ile sıkı sıkıya kaynaşmış olup olmadığını da değerlendirir. Eğer en ufak bir hareketlilik yok ise implantlarınız kemiğiniz ile kaynaşmış ve implant üstü protez aşamasına geçilebilir demektir.

5-   Protezin Yerine Yerleştirilmesi

İmplant uygulaması yapıldıktan sonra belirli bir iyileşme süreci geçmiş olur. Bu iyileşme sürecinin ardından implantın yerleştiği alan implanta göre gelişerek yerini doldurur ve kemik yapısı implanta uygun olacak şekilde gelişir. Bu durum sonrası kişinin implantının üst tarafı protez ile doldurulup tedavi işleminin tamamlanması sağlanır.

Diş implantı aşamaları konusunda son madde olan protez yerleştirme şu şekilde ilerler: Protezin yapılması işlemi de baştan aşağı bir planlama işlemi gerekir. Öncelikle protezin yapılacağı alan iyileşme sürecinin ardından istenilen şekilde olmuş mu kontrolleri yapılır. Daha sonrasında ise kontroller tamamlandıktan sonra bu alanın ölçüsü alınır ve buraya uygun şekilde yapılacak protezin bir modeli çıkarılır.

Çıkarılan modele göre uygunluğundan emin olunduktan sonra protezin üretimi yapılır ve kişiye uygun şekilde yerleştirilir. Protez işlemi yapılacak yerine göre ek bir kron, köprü, parsiyel veya tam protez gibi türlerde olabilir. Hekimlerin bunun kontrolünü yapıp en uygun uygulamayı buraya yapması gerekir.

Protez işlemi de tamamlandıktan sonra tekrar eski günlerdeki gibi rahatlıkla yiyip içebilir ve dişleriniz tamamen kullanabilir hale gelir. Bu işlem tamamlandıktan sonra hiçbir şekilde diş protez olduğu anlaşılmaz. Tıpkı eski orijinal dişi gibi yapılmış olur. İlerleyen dönemlerde sorun çıkarma ihtimali düşük olsa da herhangi bir sorunda kolayca müdahale edilerek yapılır.