• info@temadisklinigi.com
  • +90 537 789 57 02

İMPLANTLARIN ÖMRÜ NE KADAR ?

  • 16 Kas 2023

İmplant tedavisi, çok fazla ağrı çekmeden ilk aşamadan son aşamaya kadar tüm dişlerini kaybetmiş hastaların dâhil tüm dişlerine yeniden kavuşmasını sağlayan diş tedavisidir. Tedavi süresi, çene uygunluğunun kontrolü, duruma göre uygun hale getirmek için beklenmesi gereken süreç, cerrahi operasyon süreci ve yapay dişlerin çene kemiğine kaynama süreci olarak dört aşamalı olarak gerçekleşir ve hastadan hastaya göre değişiklik göstermektedir.

 Diş Ömrü Ne Kadardır?

İmplant diş ömrünü, bakımı düzenli bir şekilde yapıldığında, özenle yerleştirilmiş bir diş implantının 20 yıl ile 30 yıl arasında bir ömrü vardır. Diş implantının ömrü implantın doğru şekilde uygulanması ve sonrasında ise hastanın implant bakımlarını aksatmaması ile uzun ömürlü olmaktadır.

İmplant diş ömrünü uzatmak için gerekli önlemler alındığında, implantların ömür boyunca kullanılabilmesi mümkün olmaktadır. Ağız içerisinde eksik dişlerin bulunduğu bölgelere implant yerleştirilmektedir. Yerleştirilen bu implantlar titanyum malzemesinden yapılmaktadır. Bu sebeple implantın biyouyumluluğu bulunmaktadır. Komşu dişlere zarar vermeden uygulanabilen uzun ömürlü bir tedavi olduğu için avantajlıdır

Uzun Süreli İmplant Kullanımı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

İmplant tedavisi yüksek başarı oranının yanı sıra uzun ömürlü kullanım avantajıyla da öne çıkmaktadır. Başarılı bir tedavi sonrasında implantın ömrü için net bir zaman vermek doğru olmasa da doğal dişlerden pek de farklı olmadığını söylemek mümkündür. Dolayısıyla implant uzun ömürlü mü ya da implantların uzun ömürlü olabilmesi nelere bağlıdır gibi sorulara doğal dişleri korumak için yapılması gerekenlerle ortak cevaplar vermek yanlış olmayacaktır.

Yine de implantın ömrü açısından implant tedavi sürecinin önemini de vurgulamak gerekir. Nitekim deneyimli bir diş hekimi implant sonrası süreçte ortaya çıkabilecek riskleri öngörerek hareket edecektir. Bu da doğal olarak implantın ömrü için ciddi ölçüde bir artıdır. implantların uzun ömürlü olabilmesi nelere bağlıdır ;

1. Diş Kemiğinin Yapısı

İmplant kaç yıl dayanır sorusunun hastaya bağlı olan yönleri bulunduğu gibi hastaya bağlı olmayan yönleri de vardır. Diş kemiğinin yapısı implantın ömrü söz konusu olduğunda hastaya bağlı faktörler arasında sayılabilir. Ancak implant tedavisi sırasında diş hekiminin, implantın ömrü ve dayanıklılığını artırmak için diş kemiğinin ince ya da az olduğu durumlarda farklı yöntemlere başvurması gerekir. Ayrıca diş kemiği yeterli kalınlıkta olsa bile uzun bir implantın ömrü için sağlıklı olmayabilir. Eğer diş kemiğinde sağlık açısından bir sorun varsa bu durum muayene  sırasında teşhis edilmeli ve tedavi süreci buna göre planlanmalıdır.

2. Diş Hekiminin Deneyimi

İmplant tedavisini gerçekleştiren diş hekiminin deneyimi ve bilgisi implant diş kaç yıl dayanır sorusuna verilecek cevabı belirleyen en önemli değişkenlerden biridir. İmplant ömrü açısından baktığımızda deneyimli bir doktorun sağladığı avantajlar azımsanmayacak ölçülerdedir. Deneyimli bir diş hekimi tedavi sürecini doğru yönettiği kadar implant sonrası bakım hakkında da hastasını doğru yönlendirerek uzun bir implantın ömrü için gerekli bilgileri hastasıyla paylaşacaktır.

3. İmplant Malzemesinin Kalitesi

Günümüzde pek çok sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de güvenilmez firmaların varlığından bahsetmek mümkündür. Hastalar kimi durumlarda daha düşük maliyetler nedeniyle tedavi olmak için bu tür firmalara yönelebilmektedir. Ancak bu durum implant tedavisinin başarısını doğrudan etkilediği kadar implant diş ömrü açısından da belirleyicidir. Titanyum kullanılarak yapılan implantların yerine farklı malzemelerden üretilmiş sahte implantların vücut tarafından reddedebileceğinin altını çizmek gerekir.

4. Ağız İçi Bakım

İmplant ömrü kaç yıl sorusunun en önemli değişkenlerinden biri de hastanın ağız içi bakıma verdiği önemdir. İmplant dişler, tıpkı doğal dişler gibi diş eti ve ağız dokusunda oluşabilecek diğer sağlık sorunlarına karşı hassastır. Ağız içi bakıma önem verilmediğinde ağız içi dokudan çeşitli enfeksiyon ya da iltihaplanmalar ortaya çıkabilir. Buna ek olarak farklı diş eti hastalıklarının da gerek doğal gerekse implant dişler için tehdit olduğunu unutmamalıdır. Dolayın implant ömrü ve dayanıklılığını artırmak için ağız içi bakıma önem vermek, gündelik ağız ve diş bakımının yanı sıra rutin kontrolleri de aksatmamak gerekir.