• info@temadisklinigi.com
  • +90 537 789 57 02

KAPLAMA YAPILAN DİŞTE NASIL SORUNLAR OLUŞABİLİR

  • 28 Kas 2023

Diş kaplamaları, hasar görmüş dişlerin yapısal bütünlüğünü korumak ve dayanıklılığını artırarak daha uzunca bir süre hizmet görmesini sağlamak amacıyla, en son aşama olarak uygulanan restorasyon seçenekleri arasındadır. Ancak bu; yinede dişinizin bir daha asla problem çıkarmayacağı anlamına gelmez.Diş üzerindeki kusurları gidermek ve doğal bir estetik görünüm kazanmak amacıyla kaplama dişler uzun yıllardan beri kullanılmaktadır.Peki kaplama yapılan dişte ne tür sorunlar olabilir?

Kaplama Yapılan Dişte Ne Tür Sorunlar Olabilir?

Hastaların diş kaplamalarını tercih etmesinin en önemli sebebi, diş eksikliğine bağlı çiğneyememek, doğala yakın ve estetik bir görüntü oluşturabilmeleridir. Bir diğer sebebi ise kaplamaların uzun yıllar kullanılabilmesi ve minimum sorun yaratmalarıdır. Yine de, bazı durumlarda diş kaplamaların sorunlara yol açtığı görülmektedir. Genelde en çok karşılaşılan durumlar diş yüzeyinde meydana gelen çatlaklar ya da kırıklardır. Çatlaklar söz konusu olduğunda kaplamanın yenilenmesine ihtiyaç duyulmadan tamir etmek mümkünken kırıklarda kaplamanın yenilenmesi gerekmektedir. Diğer en sık karşılaşılan problem de diş iltihabıdır. Bu nedenle pembe estetik ciddi miktarda azalır. Kanamalı ve mor renk diş etleri karşımıza çıkar.

Gülüş tasarımı uygulamalarında, kanamalı ve iltihaplı diş etleri istenmez. Sağlıklı ve pembe renkli, sıkı diş etleri hedeflenir. Diş estetiği için tercih edilen laminate veneer, tam seramik kaplamalar; biyolojiye uygun yapılmaya çalışılır. Eğer uyumsuz kaplamalar mevcut ise diş etlerinde morarmalar ve problemler kaçınılmazdır.

Tedavi sonucu ortaya çıkabilecek problemleri; kaplama materyalinde ve kaplama yapılan dişte ortaya çıkabilecek sorunlar olarak ikiye ayırabiliriz:

Kaplama yapılan doğal dişte ortaya çıkabilecek sorunlar:

  • Soğuk-Sıcak Hassasiyeti: Bir kaplama takıldıktan sonra; restorasyonun diş eti ile birleştiği bölgede ısı değişimlerine karşı hassasiyet ortaya çıkabilir. Yeni yapılan kaplama tedavilerinde bu  sorunun  nedeni; kısa kenarlar nedeni ile kaplamanın dişi tam olarak korumaması veya zamanla ortaya çıkan diş eti çekilmesidir. Yeni yapılan restorasyonlarda bu sorunun giderilmesi için kaplamanın değiştirilmesi düşünülmelidir. Eski kaplamalar dişlerde ise bu sorun için kaplamanın çıkarılması ve kaplamanın değiştirilmesi gerekir.
  • Diş Ağrısı: Dişin kaplama için küçültülmesi ve travma gibi nedenlerde kaplama yapılan dişte ağrı ve enflamasyon türü sorunlar olabilir. Tipik olarak bu ağrılar, bir kaç gün içerisinde kendiliğinden normale döner. Bu esnada diş hekimi, ağrı ve iltihabı azaltmak için antienflamatuar ve ağrı kesici ilaçlar önerebilir. Bununla birlikte; ağrı bir kaç günden daha uzun bir süre devam ederse ilgili dişe kanal tedavisi yapmak gerekebilir.
  • Diş Eti Ağrısı: Isı hassasiyeti ile ilgili sorunları önlemek için kaplamalar, genellikle diş eti çizgisine yakın bir konuma kadar takılır. Çoğu durumda diş eti ağrısı, iltihabın azalmaya başladığı birkaç gün içerisinde minimuma iner. İyileşme sürecini hızlandırmak için doktorunuzun önerilerini yerine getirmelisiniz.
  • Diş Siniri Sorunları: Her dişte pulpa ismi verilen; için damar ve diş sinirlerinin bulunduğu doku vardır. Kırık ya da çürük bir dişi onarmak amacıyla kaplama yapmak, bazı durumlarda sinirleri travmatize edebilir. Ortaya çıkan bu rahatsızlık, hafif, orta ve dayanılmaz bir ağrı olabilir. Kaplama takıldıktan kısa bir süre sonra ve hatta aylar sonra sinir problemleri ortaya çıkabilir. Genel olarak bu sorunun çözümü için kanal tedavisi yapılması gerekir. 
  • Isırık Problemleri: Kaplama takılmadan önce diş hekiminiz, hazırlanan restorasyonun diğer dişlerle nasıl bir uyum içerisinde olacağını değerlendirir. Bu denli titiz bir çalışma olmasına rağmen bazı durumlarda kaplamalar, ısırık sorunlarına yol açabilir. İlk etapta bu sorun, küçük bir sıkıntıya neden olsa da dişlere zaman içerisinde aşırı baskı uygulandığı zaman travmatize olabilir ve bazı sorunlara yol açabilir. Ayrıca kaplama altında enfeksiyonel durumların ortaya çıkması da olasıdır. Bu sorunu diş hekimi, kanal tedavisi ve yeni kaplamalar ile kolayca tedavi edebilir.                                                      
  • Zirkonyum ve Porselen Kaplamarda Oluşabilecek Problemler                                                                                               

Kronun Gevşemesi

Eğer yapılan kaplama, dişe uygun yani uyumlu değilse. Ara bölgede kullanılan yapıştırıcı miktarı fazla kalınlıkta gelirse gevşemeler görülebilir. Kaplamanın gevşemesi, açılan aralıktan bakterilerin sızmasına olanak verir ve dişin çürümesine sebep olabilir. Kronun gevşediği hissedildiğinde hemen diş hekimine başvurulmalıdır. Nedeni detaylı olarak belirlenmelidir. Yapılan kaplamanın değişmesi de gerekli olabilir.

Kaplamanın Düşmesi

Kaplamaların düşmesi iki temel sebebe dayanır. Bir tanesi, kaplamanın altındaki dişin çürümesi ya da kronun yerleştirilmesi sırasında kullanılan malzemenin gevşemesidir. Kaplamanın düşmesi durumunda, kaplamayı ve dişin ön kısmını iyice temizlemek, ardından özel yapıştırıcılar ile yapıştırılması gereklidir. En kısa sürede diş hekimine başvurulmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Kaplamanın çatlaması veya kırılması

 İster metal destekli porselen, isterse zirkonyum olsun kaplama yüzeyinde çatlak ve kırıklar oluşabilir. Yanlışlıkla ısırılan zeytin çekirdeğinden, kaşığın ön dişlere çarpması veya dentisyondaki yükseklikler kaplama dişin çatlamasına neden olabilir. Küçük kırıklar ağız içerisinde tamir edilebilir ancak kaplamadan büyük bir parça kopmuşsa kaplamanın değiştirilmesi gerekir.

Alerjik reaksiyonlar

Kaplama yapımında tercih edilen metaller, genel olarak metallerin bir karışımı olduğundan dolayı metallere ya da porselenlere karşı alerjisi olanlarda alerjik bir reaksiyon durumu ortaya çıkabilir.

Dt.Emine Keskinsoy Çizmecioğlu